Praha Jeruzalém

Nová izraelská studie potvrzuje, že znovunakažení je extrémně vzácné, což naznačuje, že testy na sérologické protilátky neodrážejí reálný stav imunity.

Autor: David Rosenberg, 27. ledna 2021 15:00

Nová studie provedená na izraelských zdravotnických pracovnících říká, že u lidí infikovaných koronavirem se vyvine vysoký stupeň imunity vůči viru – i když jsou hladiny protilátek na COVID nízké nebo dokonce nulové.

Podle úterních zpráv Channel 12 zjistil výzkumný projekt podepsaný Dr. Tal Broshem, vedoucím oddělení infekčních nemocí v nemocnici Assuta a členem vládního výboru pro distribuci vakcíny proti koronavirům, že reinfekce COVID jsou extrémně vzácné a že široce dostupné, komerčně distribuované sérologické testy na protilátky proti koronaviru jsou neúčinné při určování, zda se u dotyčné osoby vůči viru vyvinula imunita.

„Podle stávajících údajů dnes nejsou sérologické testy na přítomnost protilátek účinným nástrojem pro posouzení, zda existuje dostatečná hladina protilátek, která by poskytovala imunitu proti infekci, ať už před přirozenou infekcí, nebo proti očkování,“ uvádí se v článku.

„Proto nedoporučujeme, aby tyto testy byly, s výjimkou lékařského výzkumu, používány ke sledování pokroku po podání vakcíny.“

Autoři výzkumného článku poznamenali, že jejich studie ukázaly, že hladiny protilátek na COVID mají tendenci významně klesat ve vzorcích krve odebraných od uzdravených pacientů po čtyřech až osmi měsících od okamžiku infekce. Nicméně i jedinci bez protilátek na COVID měli tendenci mít vůči viru účinnou imunitu.

Tato studie zkoumala přibližně 12 000 zdravotnických pracovníků, kteří byli infikováni koronavirem a poté se uzdravili. Zatímco u některých subjektů se podle sérologických testů vyvinuly protilátky, u jiných ne. Studie tedy zjistila, že výsledky sérologických testů indikují celkovou imunitu jen minimálně. Navzdory tomu, že mnoho subjektů nemělo žádné měřitelné protilátky na COVID, bylo shledáno, že reinfekce jsou extrémně vzácné.

„Nemáme žádné údaje, které by naznačovaly, že hladina protilátek nalezená v různých komerčně dostupných testech rozlišuje mezi lidmi, kteří jsou po uzdravení imunní a těmi, kteří nejsou.“

„Osoba, která se uzdravila, má být považována za imunní, i když podstoupila negativní sérologické testy (naprotilátky),“ uzavírají autoři a tvrdí, že sérologické testování by mělo být u pacientů uzdravených z koronaviru ukončeno.

Toto je druhá studie provedená během poslední doby, která zjistila, že po přirozené infekci koronavirem jsou reinfekce vzácné.

Studie 43 044 lidí sledovaných po dobu až 35 týdnů v Kataru zjistila, že pouze u 0,02% došlo k reinfekci, což naznačuje, že přirozená infekce vytváří po delší dobu vysokou úroveň imunity.

28.01.2021 06:10 Daniel Žingor1412Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova