Praha Jeruzalém

„Lidé si mysleli, že se po hrůzách holocaustu lidstvo konečně poučí. Smrtelně se v tomto mýlili,“ řekl Netanjahu.

Autor: Benjamin Netanjahu, 27. ledna 2021 9:17

Dnes, 27. ledna, si svět oficiálně připomíná šest milionů židovských mužů, žen a dětí brutálně zavražděných nacisty a jejich spolupracovníky v holocaustu. Připomínáme si tuto nejtemnější kapitolu lidských dějin, kdy se jedna evropská země rozhodla přijmout politiku a program vyhlazení jednoho každého Žida a mobilizovat plnou moc moderního rozvinutého průmyslového státu k uskutečnění této neskutečné noční můry.

K masovému vyražďování židovského národa nedošlo ve vakuu. Už po celá staletí byl v celé Evropě velmi rozšířený antisemitismus. Bez povšimnutí rostl a hnisal a pak explodoval. Tato nejstarší z nenávistí tady žila staletí. Její kořeny sahají až do starověkého světa. Během středověku byla všudypřítomná. A přesto plnou silou vybuchla až v moderní době.

A pokud si lidé mysleli, že se po hrůzách Osvětimi a Treblinky lidstvo konečně poučí a zbaví se antisemitismu, že ho vhodí na smetiště dějin, kam patří, potom se smrtelně mýlili.

V jednadvacátém století nemoc antisemitismu stále šíří svou nákazu. Je tady živá, útočící a zhoubnášířící se od severoamerických univerzitních kampusů, přes jihoasijské madrasy, až po evropské elity. Antisemitismus tu je jak na bohatém západě, tak v rozvojovém světě na východě.

Jedná se o oficiální politiku vlády Íránské islámské republiky, která nestydatě a hrdě říká den co den: naším cílem je vyvraždit dalších šest milionů Židů a vymýtit židovský stát Izrael.

Vakcína na ochranu proti viru antisemitismu ještě nebyla vynalezena. Říká se, že některé věci se nikdy nezmění.

Ale mohu vám říci, co se změnilo. My Židé jsme se změnili.

Pokud byli v době holocaustu Židé bez domova, bez státní příslušnosti, bezbranní a prosili ostatní, aby je chránili – dnes už ne. Dnes jsme pevně zakořeněni v naší starodávné zemi, svobodní a silní v našem nezávislém státě.

Jako předseda vlády země, která se znovu zrodila po holocaustu, zemi, která poskytla pozůstalým vlast, stát, který povstal z popela, stát, ve kterém židovský lid znovu získal svou suverenitu a nezávislost, přísahám, že nikdy nezapomenu na naši tragickou minulost a nikdy nedovolím, aby byl židovský lid proti silám, které usilují o naše zničení, znovu bezbranný.

Už nikdy více to není slogan. To je naše politika a naše mise, kterou budeme vždy realizovat.

28.01.2021 05:43 Daniel Žingor209Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News