Praha Jeruzalém

Francouzská vláda přidělila 10 milionů dolarů hlavní organizaci podporující BDS.

Autor: Cnaan Liphshiz, JTA, 3. ledna 2021 22:39

Francouzská vláda přidělila přibližně 10 milionů dolarů palestinské arabské organizaci, která je předním propagátorem bojkotu Izraele.

Propagace tohoto bojkotu už byla ve Francii v několika významných případech shledána nezákonnou.

Francouzská rozvojová agentura neboli AFD, která se zaměřuje na „klima, biologickou rozmanitost, mír, vzdělávání, rozvoj měst, zdraví a správu věcí veřejných“, poskytla loni grant ve výši 8 milionů EUR Nevládnímu rozvojovému středisku neboli NDC, což je palestinská skupina, která o sobě říká, že podporuje osvědčené vládní postupy uvnitř Palestinské samosprávy.

 

Stála za „Kodexem chování nevládních organizací“ z roku 2008. Tento dokument obsahuje odmítnutí „jakýchkoli normalizačních aktivit s okupantem (Izraelem), a to včetně politicko-bezpečnostní, nebo kulturní či rozvojové oblasti.“

NGO Monitor, izraelská skupina, která vyšetřuje aktivity nevládních organizací a zahraničních vlád v rámci palestinsko-izraelského konfliktu, minulý týden ve svém prohlášení vyzvala francouzskou vládu, aby „revidovala svůj grant v souladu s jasným odmítnutím BDS ze strany Francie.“

Ve Francii už byly desítky propagátorů protiizraelských bojkotů usvědčeni z podněcování k nenávisti nebo diskriminaci na základě Lelloucheova zákona z roku 2003. Ten rozšiřuje protirasistické zákony také na cílení diskriminačních opatření na konkrétní národy.

Mluvčí AFD Magali Mevellecová uvedla, že financování „odpovídá francouzským zákonům“, neposkytla však žádný další komentář na dotaz Jewish Telegraphic Agency k této otázce.

Francie „podporuje posilování místních orgánů, které zlepšují životy obyvatel“ na místech, která Francie považuje za palestinská území, uvedla Mevellecová.

 

„Jediným účelem Francie a AFD je zlepšit blahobyt (této) populace,“ uvedla.

04.01.2021 06:16 Daniel Žingor149Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova