Praha Jeruzalém

Představitelé leteckých společností tvrdí, že by přímé lety měly začít na jaře, a že po skončení pandemie do Maroka každoročně přiletí až 150 000 izraelských turistů.

Autor: Paul Shindman, World Israel News, 14. prosince 2020

Channel 12 v neděli odvysílaly, že se očekává, že nová mírová smlouva s Marokem změní pro Izraelce tento severoafrický národ na magnet cestovního ruchu.

Očekává se, že dohoda o navázání vztahů mezi Izraelem a Marokem povede k otevření hranic bez vízové ​​povinnosti a letecké společnosti se připravují na přílet 150 000 Izraelců ročně.

Izraelci již byli schopni ve skupinách Maroko navštěvovat a každoročně jich přicestovalo asi 50 000, nicméně teď se očekává, že nová dohoda s sebou přinese nový příliv izraelských turistů, kteří budou konečně moci přiletět samostatně a přímými lety.

Avšak vzhledem k tomu, že je Maroko v současné době definováno jako „červená země“ s vysokou mírou infekce koronaviru, se cestovní ruch a letecké společnosti připravují na první lety až začátkem března nebo dubna, uvedly zdroje cestovního ruchu.

Tři izraelské letecké společnosti, El Al, Arkia a Israir, se však chystají zrealizovat pravidelné lety ještě před svátkem Pesach v naději, že Izraelci marockého původu budou moci oslavit tento tradiční svátek v zemi svých kořenů.

„Předpokládáme, že na začátku proběhne minimálně jeden denní let, ne-li více,“ řekl Gil Stav, viceprezident pro marketing společnosti Israir. „Je to velmi, velmi oblíbená destinace. Nejen jako výlet do země svých kořenů – je to také turistická destinace.“

„Předpokládáme, že kolem března až dubna už bude možné letět přímo do Maroka. Očekáváme, že se ceny letenek budou pohybovat někde od 450 do 550 USD za let,“ uvedl Stav.

Anat Fogel, který v Maroku pracuje jako cestovní průvodce pro cestovní agenturu Natur, uvedl, že izraelští turisté mohou očekávat velký zážitek z cestování do oblíbené marocké destinace Marakéše.

„Marakéš je kosmopolitní, má nejlepší noční kluby na světě – můžete přijet, hodit si batoh na záda a cestovat za ceny přístupné pro každého, nebo se můžete cítit jako král a spát v riadu (tradiční marocká vila).“

Asi jeden milion Izraelců, zhruba každý devátý občan, má marocký židovský původ. Drtivá většina z kdysi 250 000 marocké židovské komunity se od 50. let přestěhovala do Izraele a dnes má jen asi 3 000 členů.

15.12.2020 07:23 Daniel Žingor143Zdroj: World Israel News

Klíčová slova