Praha Jeruzalém

Scarlett Johanssonová byla obviněna z toho, že je „sionistkou“ poté, co vyjádřila podporu pracovníkům v oblasti lidských práv vězněných v Egyptě.

Autor: Cnaan Liphshiz, JTA, 14. prosince 2020 13:51

Nedávný zásah hollywoodské herečky Scarlett Johanssonové ve prospěch občanských práv v Egyptě vyvolal smíšenou reakci – od vděčnosti až po antisemitismus.

Johanssonová, která je Židovkou, byla jednou z několika osobností, které se na začátku tohoto měsíce ozvaly při zatčení čtyř zaměstnanců Egyptské iniciativy pro lidská práva. Ty smetla vlna zatýkání kritiků prezidenta Abdel-Fattah el-Sissiho.

„Všichni čelí falešným obviněním, které by mohly vést k mnohaletým trestům. Ve skutečnosti je jejich jediným zločinem, že se postavili za důstojnost Egypťanů,“ uvedla Johanssonová 1. prosince na YouTube videu. Amnesty International zahájila za jejich propuštění samostatnou kampaň.

Od té doby byli tři ze čtyř pracovníků propuštěni. Zatímco někteří Egypťané Johanssonové za její angažovanost poděkovali, jiní se dali slyšet, že kritizuje vedení Egypta, protože je Židovka.

Nashat al-Dihi, moderátor a komentátor TeN TV, řekl, že „podporuje sionistické produkty a je o ní dobře známo, že je to Židovka a že je na straně Izraelců,“ uvedly Mako News. Johanssonová byla v roce 2014 kritizována a to poté, co se objevila v reklamě na SodaStream, který izraelská společnost vyrábí v továrně v Adumim východně od Jeruzaléma.

El-Sissi převzal moc během puče v roce 2014, který ukončil krátkou vládu Mohammeda Morsiho a jeho Muslimského bratrstva. Ti byli zvoleni bezprostředně po revoluci.

Prozápadní diktátor uvěznil tisíce lidí považovaných jeho režimem za muslimské extremisty a spolu s nimi i další kritiky.

15.12.2020 06:00 Daniel Žingor223Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News