Praha Jeruzalém

Český velvyslanec v Izraeli prohlásil, že rozhodnutí o otevření diplomatické kanceláře v Jeruzalémě naplňuje dva roky starý slib prezidenta Miloše Zemana.

Česká republika oznámila svůj záměr otevřít svou diplomatickou misi v Jeruzalémě.

Český velvyslanec v Izraeli Martin Stropnický ve středu doručil vedoucímu oddělení strategického plánování ministerstva zahraničí Alonovi Barovi dopis, v němž oznámil záměry své vlády, otevřít diplomatickou kancelář v Jeruzalémě. Podle velvyslance jde o naplnění slibu českého prezidenta Miloše Zemana, který dal zhruba před dvěma lety.

Izraelský ministr zahraničí Gabi Ashkenazi následně hovořil se svým českým protějškem Tomášem Petříčkem a poděkoval mu za rozhodnutí české vlády.

Během rozhovoru Ashkenazi vyjádřil uznání za skutečné přátelství a silnou podporu, které se Izraeli dostává od české vlády, jakož i za společný závazek mezi  oběma národy posilovat partnerství prostřednictvím bezpečnostní, ekonomické, obchodní, turistické a technologické spolupráce a nyní také spolupráce v globálním boji proti koronaviru.

Ministr Aškenazi uvedl: „Toto je důležitý krok, který svědčí o přátelství mezi našimi národy a také uznání Jeruzaléma jako hlavního města Státu Izrael a židovského národa. Jeruzalém navždy zůstane naším hlavním městem. Upřímně doufám, že brzy otevřeme české zastoupení v Jeruzalémě a uvidíme vlajky obou zemí vztyčené nad kancelářemi zastupitelstev v hlavních městech obou zemí, na znamení odvážného přátelství a strategického partnerství mezi našimi zeměmi.Toto rozhodnutí české vlády se připojuje k vlně zemí, které v posledních 3 měsících ohlásily otevření velvyslanectví v Jeruzalémě (Kosovo, Srbsko, Dominikánská republika a Malawi).“

Ministr Ashkenazi také poblahopřál izraelskému velvyslanci v Praze Danielovi Meronovi k důležitému diplomatickému úspěchu, který je výsledkem diplomatického úsilí ministerstva zahraničních věcí a velvyslanectví po celém světě, směřujícímu k uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele.

03.12.2020 05:57 Daniel Haslinger164Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova