Praha Jeruzalém

Reema Dodinová, která v roce 2002 na vysoké škole označila sebevražedné atentáty za „poslední možnost zoufalého lidu“, byla Bidenem nominována jako součást týmu Bílého domu.

Arutz Sheva, 26. listopadu 2020 15:54

Nově zvolený americký prezident jmenoval do svého týmu v Bílém domě první palestinskou Američanku. Reema Dodinová bude zástupcem ředitele Úřadu pro legislativní záležitosti v Bílém domě a bude zodpovědná za prosazování Bidenovy legislativní agendy v Kongresu.

Dodinová je dcerou palestinsko-jordánského páru, který do USA emigroval před jejím narozením a dříve působila jako zástupce ředitele personálního oddělení demokratického senátora Richarda Durbina.

Dodinová vystudovala na Kalifornské univerzitě v roce 2002 ekonomii a politologii a v roce 2006 získala na University of Illinois právnický titul.

V roce 2002, kdy byla ještě na vysoké škole, přednesla Dodinová projev, ve kterém hájila sebevražedné útoky jako „poslední možnost zoufalého lidu“.

Projev byl přednesen na vrcholu Druhé intifády, teroristické kampaně, která zaznamenala vlnu sebevražedných bombových útoků proti izraelským civilistům a která si vyžádala životy více než 1000 Izraelců.

Dodinová také označila Izrael za „apartheid“ a vyzývala Kalifornskou univerzitu, aby se od židovského státu distancovala, uvedly Berkeley Daily Planet.

Bidenův tým pro převzetí Bílého domu v dopise zaslaném Jerusalem Post uvedl, že Dodinová od svých vysokoškolských let „vyspěla“.

„Reema je první, kdo by vám řekl, že ve svém přístupu k prosazování změn z mládí vyspěla. Její hnací silou zůstávají její základní hodnoty boje za rozšíření příležitosti k budování silnější střední třídy,“ uvádí prohlášení. „Využila svůj aktivismus v akci a stala se respektovanou a důvěryhodnou vůdkyní v Senátu USA. Její dlouholeté zkušenosti a perspektiva v Senátu pomohou nově zvolenému prezidentovi Bidenovi a viceprezidentce Harrisové reagovat na nejnaléhavější výzvy našeho národa.“

Jmenování Dodinové podpořili zástupci obou politických táborů – Monica Poppová, šéfka štábu pro republikánskou většinu Senátu i John Cornyn uvedli, že ji obě strany respektují.

Organizace Zioness, která zastupuje pokrokové sionisty, zveřejnila tweet kritizující Dodinovou za její vyjádření z roku 2002. Tento tweet byl ovšem později smazán a organizace zaslala Dodinové omluvu.

„Omlouváme se Reemě Dodinové za náš nedávný příspěvek, který jsme smazali. Vyjádření, proti nimž jsme vznesli námitky, byla pronesena před 18 lety a my chápeme, že se lidé vyvíjí. Aby to bylo naprosto jasné, vznesli jsme námitky proti vyjádřením, nikoli proti osobě. Vítáme úspěch Reemy – první palestinsko-americké zaměstnankyně Bílého domu zastávající tak vysoký post, která byla dnes spolu s tolika dalšími pozoruhodnými „prvními“ jmenována. Něco jsme zveřejnili, aniž bychom provedli dostatečný průzkum, víme to a příště to uděláme lépe. Je nám to opravdu líto,“ napsala organizace Zioness.

27.11.2020 06:04 Daniel Žingor1161Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova