Praha Jeruzalém

Čtyři republikánští senátoři píší Trumpovi a naléhají na něj, aby povolil označení zboží vyrobeného v Judeji a Samaří jako „Made in Israel“.

Autor: Elad Benari, 19. listopadu 2020 6:04

Skupina čtyř republikánských senátorů poslala dopis americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi a vyzvala ho k vydání příkazu, který umožní označení zboží vyrobeného v židovských komunitách v Judeji a Samaří jako „Made in Israel“.

Dopis, který podepsali senátoři Tom Cotton (R-AK), Ted Cruz (R-TX), Marco Rubio (R-FL) a Kelly Loeffler (R-GA), byl zaslán v pondělí a je zveřejněn na Cottonových webových stránkách.

„Píšeme vám, abychom vás vyzvali ke změně celní politiky a pokynů USA, aby bylo možné označit izraelské zboží vyrobené v Judeji a Samaří za„ Made in Israel “, napsali tito čtyři senátoři.

„Vážíme si vašeho vedení a mnoha úspěchů při podpoře Izraele, našeho nejbližšího spojence na Středním východě. Organizace spojených národů a někteří významní členové Demokratické strany se ovšem žel snaží stavět proti Izraeli a podpořit antisemitské hnutí Bojkot, odprodej a sankce (BDS), které se snaží Izrael ekonomicky izolovat a poškodit. Aby poskytl hnutí BDS cíle pro své antiizraelské bojkoty, vydal vysoký komisař OSN pro lidská práva 12. února 2020 černou listinu více než 100 izraelských, amerických a dalších mezinárodních společností působících v Judeji a Samaří,“ pokračuje dopis.

Čtyři senátoři uvádějí, že v roce 2016 obamova administrativa znovu vydala pokyny pro označování zemí původu zavedené Clintonovou administrativou v roce 1995 a které vyžadují, aby byly na izraelské zboží vyrobené v Judeji a Samaří umístěny štítky „Made in West Bank“.

„I když chápeme, že tato politika označování není americkými úřady vymáhána, obáváme se, že budoucí administrativa by se mohla rozhodnout tato pravidla prosazovat, a tím odlišit izraelské zboží vyrobené v Judeji a Samaří, což z nich učiní hlavní cíle pro bojkoty BDS,“ uvádějí zákonodárci dále.

Vyzývají tedy Trumpovu administrativu, aby „pokračovala ve svém řetězci proizraelských politických změn zrušením těchto zavádějících pokynů z doby Clintonovy éry, což umožní označení izraelského zboží vyrobeného v Judeji a Samaří jako„ Made in Israel “. Toto rozhodnutí by bylo dalším úspěchem vaší administrativy, který by podpořil Izrael a postavil se proti antisemitismu a hnutí BDS,“ dodávají.

20.11.2020 03:07 Daniel Žingor122Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News