Praha Jeruzalém

Protiizraelská předpojatost je stále ještě překážkou, kterou je třeba překonat, protože se tyto země drží svých starých volebních postojů a při hlasování v OSN odsuzují Izrael.

Autor: Yakir Benzion, United With Israel, 6. listopadu 2020

Navzdory nedávnému míru, který Spojené arabské emiráty, Bahrajn a Súdán s Izraelem uzavřely, se tento týden držely při hlasování v OSN svých starých protiizraelských volebních vzorců.

V pondělí všechny tři tyto národy hlasovaly pro přijetí rezoluce, která odkazovala na jeruzalémskou Chrámovou horu pouze pod jejím muslimským jménem Haram al-Sharif, což byla pouze jedna ze sedmi protiizraelských rezolucí výboru Valného shromáždění OSN.

Nový izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan označil rezoluci za „drzý pokus o přepsání historie“.

Erdan poznamenal, že tlak na očerňování Izraele v OSN je stále velkou překážkou, kterou je třeba překonat, ale před hlasováním tweetoval, že „nedovolí, aby toto antiizraelské hlasování prošlo bez připomínek“.

Řekl, že OSN hlasovala pro „každoroční„ palestinský balíček „rezolucí“, které vyčleňují Izrael k odsouzení.“

Navzdory snahám izraelského vyslance „poukázat na pokrytectví a lži těchto rezolucí a škody způsobené zeměmi, které je podporují,“ připustil, že předložil „vášnivý, ale nakonec neúspěšný apel, aby země tyto návrhy odmítly“.

Skupina watchdogu OSN, UN Watch, uvedla, že Spojené arabské emiráty a Bahrajn, které podepsaly Abrahamovy dohody a uzavřely mírové smlouvy s Izraelem i Súdán, hlasovaly proti Izraeli. Očekává se, že Súdán v blízké budoucnosti naváže s Izraelem diplomatické styky.

„Přijetím rezoluce, která nezmiňuje název Chrámová hora, která je nejposvátnějším místem judaismu a která je posvátná pro všechny, kdo ctí Bibli, projevila dnes OSN své pohrdání judaismem i křesťanstvím“ uvedl šéh UN Watch Hillel Neuer.

„Dnešní fraška na Valném shromáždění podtrhuje prostý fakt: automatická většina OSN nemá zájem skutečně pomáhat Palestincům, ani chránit něčí lidská práva; cílem těchto rituálních jednostranných odsouzení je obětovat Izrael jako obětního beránka,“ řekl Neuer.

Kelly Craftová, americká velvyslankyně při OSN, na zasedání řekla, že Organizace spojených národů přijímá neúměrné množství textů kritických vůči Izraeli.

„Rezoluce proti Izraeli pouze uzavírají obě strany v neřešitelném konfliktu,“ uvedla Craftová a vysvětlila tak, proč USA hlasovaly proti těmto rezolucím.

U dvou z těchto rezolucí byly USA jedinou zemí podporující Izrael, ale v jedné rezoluci, která se pokusila obvinit Izrael z porušování lidských práv proti Palestincům, získal Izrael podporu USA, Austrálie, Brazílie, Kanady, Kolumbie, České republiky , Guatemaly, Hondurasu, Maďarska, Malawi, Mikronésie a Nauru.

08.11.2020 07:09 Daniel Žingor216Zdroj: United with Israel

Klíčová slova