Praha Jeruzalém
https://youtu.be/DEGaxBuhpU8

Teroristé zahájili palbu v rakouském hlavním městě, přičemž zabili nejméně dva lidi a dalších 15 zranili. Místní policie zahájila pátrání po dvou teroristech.

 

Autor: Gary Willig a Elad Benari, 3.11.2020 4:36

Teroristé v pondělí večer zahájili na nejméně šesti místech ve Vídni palbu, mimo jiné i na synagogu.

Policie potvrdila, že bylo kolem 20:00 místního času vystřeleno několik výstřelů, začalo to na Seitenstettengasse. Uvádí se, že na šesti různých místech střelby bylo několik podezřelých vyzbrojených puškami.

Ministerstvo vnitra původně potvrdilo, že byli zabiti dva lidé, z nichž jeden byl terorista. Nejméně 15 lidí bylo zraněno, sedm z nich vážně.

Vídeňský starosta Michael Ludwig později v pondělí večer řekl, že žena zraněná při útoku na následky svých zranění zemřela, čímž se počet civilních obětí zvýšil na dvě.

Rakouský ministr vnitra Karl Nehammer uvedl, že teroristé, kteří útok provedli, jsou „těžce vyzbrojení a nebezpeční“ a že alespoň jeden z nich je stále ještě na útěku.

Varoval lidi, aby se drželi dál od centra města, a dodal, že jsou posíleny hraniční kontroly a že v úterý nebudou muset děti jít do školy.

„Spojili jsme několik jednotek speciálních sil, které nyní po teroristech pátrají. Neomezuji to tedy jen na oblast Vídně, protože se jedná o mobilní pachatele,“ řekl Nehammer místním médiím.

Šéf rakouské židovské komunity Oskar Deutsch na svém twitterovém účtu napsal, že židovské instituce ve Vídni budou po útoku zavřeny.

„Všechny židovské školy, synagogy a instituce židovské komunity, stejně jako košer restaurace a supermarkety ve Vídni budou preventivně uzavřeny,“ napsal Deutsch a dodal, že zatím není jasné, zda byl útok antisemitský.

Dříve bylo uvedeno, že kolemjdoucí začali utíkat poté, co před Seitenstettengasse, hlavní vídeňskou synagógou, zaznělo několik výstřelů. Podle nepotvrzených počátečních zpráv se útok z Vídně zaměřil na prázdnou synagogu. Ochranka v synagoze opětoval apalbu a střelec měl dál útočit na lidi, kteří jedli venku v restauraci.

Údajně šlo o dva střelce, z nichž jeden unikl. Druhý střelec byl údajně zabit – s nepotvrzenými zprávami, že na sobě odpálil sebevražedný pás.

Na místě je policie a provádí rozsáhlou akci, aby zajala přeživšího střelce.

Podle jiné zprávy se útoku zúčastnilo až deset teroristů.

Rakouský kancléř Sebastian Kurz odsoudil střelby jako „odpudivý teroristický útok“ a dodal, že místa v hlavním městě bude chránit armáda, aby se policie mohla soustředit na protiteroristické operace.

„V současné době prožíváme v naší republice těžké časy. Rád bych poděkoval všem pohotovostním silám, které speciálně dnes riskují své životy za naši bezpečnost. Naše policie podnikne rozhodné kroky proti pachatelům tohoto odporného teroristického útoku,“ napsal Kurz na Twitteru.

Elad Simchayoff z Channel 12 News na Twitteru po siřelbě tweetoval: „Slyšel jsem výpovědi od těch, kteří u střelby ve Vídni byli, o tom, že Velká synagoga ve městě byla spolu s nedalekou židovskou restaurací v době střelby uzamčena. Synagoga je důkladně zabezpečena. Zdá se – a to je v tuto chvíli v tuto chvíli pouze předpoklad – že šlo o kriminální útok a že zasahovala i ochranka synagogy. Jak již bylo uvedeno, vyšetřování pokračuje a zdá se, že útočník unikl .“

Židovská komunita nařídila svým členům, aby po dobu, kdy je zbývající střelec stále na svobodě, neopouštěli své domovy,.

Alon Ben David z Channel 13 News uvedl, že v současné době se v Izraeli odhaduje, že útok ve Vídni nebyl zaměřen primárně na Židy.

Policie požádala veřejnost, aby dokud operace pokračuje, nesdílela videa ze scény na sociálních médiích, aby nedošlo k ohrožení důstojníků nebo civilistů.

Seitenstettengasse byl terčem dvou útoků palestinských arabských teroristů v letech 1979 a 1981, přičemž druhý z nich zabil dva lidi.

03.11.2020 05:16 Daniel Žingor194Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova