Praha Jeruzalém

Oceněné ročníky vinařství Golan Heights bude uvádět na trh dubajský dovozce.

Autor: Paul Shindman, World Israel News, 29. října 2020

Znalci vína z Perského zálivu si brzy budou moci vychutnat láhev izraelského vína – hlavní dovozce v Dubaji totiž podepsal dohodu s vinařstvím Golan Heights, zveřejnila tento týden na Twitteru Podnikatelská rada SAE-Izrael.

V Dubaji sídlící African & Eastern s námi uzavřely dohodu a přidaly nás na svůj seznam značek, které se prodávají ve Spojených arabských emirátech a Ománu, uvedl židovský tisk.

Vinařství se nachází ve městě Katzrin v Golanských výšinách, oblasti obsazené Izraelem během Šestidenní války v roce 1967. Začátkem tohoto roku Spojené státy formálně uznaly izraelskou svrchovanost nad touto strategickou plošinou.

„Je pozoruhodné, že vinařství Golan Heights (které mimochodem vyrábí fantastické červené víno) se nachází na území, které Izrael dobyl na Sýrii, a které většina komunit považuje za okupované, je cílem hnutí BDS. Jde tedy o velký převrat, že se bude prodávat ve Spojených arabských emirátech,“ tweetoval právník a lidskoprávní aktivista Arsen Ostrovský.

African & Eastern uvede na trh několik různých předních značek produkovaných vinařstvím, včetně Yarden, Gamla a Mount Hermon.

Vinařství Golan Heights získalo v průběhu let řadu ocenění na prestižních festivalech a vinařských přehlídkách, mimo jiné ve Francii, Itálii a České republice.

Před podpisem historických Abrahamských dohod, které normalizovaly vztahy mezi Izraelem a SAE, tu byla izraelská vína zakázána.

„Dohoda o distribuci s A&E je obzvláště vzrušujícím historickým okamžikem pro izraelský vinařský průmysl a zejména pro nás,“ uvedl v tiskové zprávě generální ředitel společnosti Golan Yair Shapira. „Budeme zastupovat náš vinařský průmysl pro obyvatele Dubaje a jeho návčtěvníky. Jedná se o průlom a vstup na nový trh s jedinečným potenciálem.“

Generální ředitel African & Eastern Jason Dixon, původem Brit, který se přestěhoval do Dubaje, uvedl, že jeho společnost vnímá vinařství Golan jako „jedno z předních a nejvíce oceňovaných vinařství v Izraeli“.

„Jsme nadšeni, že našim zákazníkům ve Spojených arabských emirátech poprvé přinášíme jedinečná vína tohoto vinařství. Jedná se o historický start a těšíme se na úspěšnou a dlouhodobou spolupráci,“ uvedl Dixon.

Společnost African & Eastern říká, že dováží více než 4 000 různých piv, vín, lihovin a šampaňských z více než 40 zemí. Dovozce má 17 maloobchodních prodejen v Dubaji, Abú Dhabí a Ománu, kde je povolen prodej alkoholických nápojů, na rozdíl od sousední Saúdské Arábie, která drží úplný zákaz prodeje a konzumace alkoholu.

01.11.2020 06:43 Daniel Žingor311Zdroj: World Israel News

Klíčová slova