Praha Jeruzalém

Bezalel Smotrich vyzval předsedu vlády, aby zveřejnil podmínky veškerých dohod mezi Izraelem a Spojenými arabskými emiráty ohledně přístupu na Chrámovou horu v Jeruzalémě.

Od: World Israel News, 12. října 2020

Poslanec Knessetu Bezalel Smotrich tlačí na premiéra Benjamina Netanjahua, aby ještě před hlasováním v izraelském parlamentu o mírové smlouvě se Spojenými arabskými emiráty zveřejnil podrobnosti všech dohod týkajících se Chrámové hory uzavřených mezi Izraelem a tímto arabským státem.

Hlasování se má konat ve čtvrtek.

Zákonodárce za stranu Yamina tak uřinil v dopise Netanjahuovi, který odkazoval na vyjádření představitelů USA, Izraele a Spojených arabských emirátů, která naznačují, že by muslimové měli k Chrámové hoře neomezený přístup – ta je nejposvátnějším místem judaismu a je také domovem mešity Al Aqsa.

„Všichni muslimové, kteří přijdou v míru, mohou navštívit a modlit se v mešitě Al-Aksá,“ tweetoval americký prezident Donald Trump a 13. srpna.

Za stávajícího státu quo kontrolujé přístup a aktivity na Chrámové hoře islámské hlídky zvané Waqf, a to navzdory skutečnosti, že se toto místo nachází na území, které patří Izraeli. Waqf zachovává všeobecný zákaz modlitby všech nemuslimů, což se týká především židovských návštěvníků, kteří mají v malém počtu povoleno toto svaté místo navštívit.

V minulosti Arabové opakovaně zahájili na Chrámové hoře násilné nepokoje, když ji Židé navštívili nebo se tam pokoušeli modlit.

„Protože stojím za izraelsko-židovským zájmem na nejposvátnějším židovském místě na světě, žádám, abych mohl vidět všechny dohody mezi dotčenými stranami, písemné nebo ústní, týkající se Chrámové hory, jejího diplomatického a majetkového stavu, její administrace a vizitace a modlitební ujednání za Židy a za ty, kteří Židy nejsou,“ napsal podle Jerusalem Post Smotrich  v dopise Netanjahuovi.

V pondělí izraelský kabinet jednomyslně schválil dohodu se SAE – tu bude následně Knesset ratifikovat ve čtvrtek.

Netanjahu vydal v neděli po zasedání vlády prohlášení, v němž shrnul svou diskusi s korunním princem Abú Dhabí Mohammedem bin Zayedem Al Nahyanem o „spolupráci“ v oblastech „investic, cestovním ruchu, energetiky, technologií a dalších,“ uvedla agentura Associated Press.

„Budeme také spolupracovat a již spolupracujeme v boji proti pandemii koronaviru,“ dodal.

13.10.2020 05:52 Daniel Žingor276Zdroj: World Israel News