Praha Jeruzalém

Erdogan vyjádřil osmanský nárok na hlavní město Izraele trvající z doby před 1. světovou válkou a řekl: „je to naše město“.

Autor: Paul Shindman, World Israel News, 2. října 2020

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan ve čtvrtek uvedl, že izraelské hlavní město Jeruzalém stále patří Turecku.

V projevu u příležitosti zahájení podzimního zasedání tureckého parlamentu, který probírají turecká média, začal Erdoğan ostrou kritikou Arménie za ozbrojený konflikt, který tento týden vypukl s Ázerbájdžánem, když si vzájemně nárokují Náhorní Karabach. Jeho komentáře se však posunuly blíže k domovu a vydal překvapivé prohlášení, že Jeruzalém stále patří Turecku.

„Jeruzalémská otázka pro nás není geopolitickým problémem. Jeruzalém je naše město, město pocházející od nás,“ řekl Erdogan v souvislosti s porážkou Osmanské říše v První světové válce. „V tomto městě (Jeruzalémě), které jsme během První světové války museli v slzách opustit, je stále možné narazit na stopy osmanského odporu,“ řekl Erdogan. „Je nám ctí jménem naší země a našeho národa podpořit práva utlačovaného palestinského lidu a to na jakékoli platformě.“

Osmanská říše ovládala Jeruzalém 400 let, dokud nebyla poražena západními spojenci, kteří tuto bývalou říši rozdělili, přičemž mnoho z jejích bývalých provincií se stalo nezávislými arabskými zeměmi. Během války Osmané také provedli arménskou genocidu, při níž vyvraždili asi 1,5 milionu křesťanských Arménů – odsud plyne nepřátelství, které přetrvává a vedlo k Erdoganovu odsouzení Arménie.

Přestože je Turecko členem NATO, vztahy s Izraelem byly za Erdogana opakovaně napjaté.

Vztahy mezi oběma zeměmi se vyostřily v roce 2010, poté, co bylo během zásahu IDF na flotilu Mavi Marmara, která se pokoušela nelegálně prorazit izraelskou blokádu Gazy, zabito devět tureckých státních příslušníků radikální islámské skupiny.

Turecko následně stáhlo svého velvyslance a vztahy byly obnoveny až v roce 2016. Erdogan se však pokouší prosadit svůj vliv v regionu a stal se patronem teroristické skupiny Hamas, která se v krvavém vojenském puči v roce 2007 chopila moci v Gaze.

Turecko dovoluje Hamasu využívat své území k organizování akcí proti Izraeli a nedávno bylo odhaleno, že uděluje občanství známým teroristům Hamasu a umožňuje jim volný průchod na Západ.

04.10.2020 06:04 Daniel Žingor477Zdroj: World Israel News

Klíčová slova