Praha Jeruzalém

Otce 15 dětí zasáhla raketa vystřelená z Gazy na jižní Izrael přesně v okamžiku, kdy byly podepsány mírové dohody.

Autor: Yakir Benzion, United With Israel, 18. září 2020

Asher Biton, 62letý otec 15 dětí, byl vážně zraněn při teroristickém raketovém útoku, když tento týden prováděl v přístavním městě Ašdod svou pravidelnou sbírku darů pro potřebné.

Útok zahájili teroristé z Gazy salvou raket na izraelská města Aškelon a Ašdod  právě ve chvíli, kdy Izrael v Bílém domě ve Washingtonu podepisoval mírové smlouvy se dvěma arabskými zeměmi.

Obyvatelé Ashdodu mají sotva 40 sekund na to, aby si našli úkryt, než rakety explodují a Biton byl zachycen venku, když poblíž něho vybuchla raketa.

„V osm hodin musel jít do obchodu a sesbírat pečivo, aby ho přinesl těžce pracujícím lidem,“ řekl jeho syn Yechiel. „Právě vystoupil z auta, když se rozezněla siréna. Přitlačil se ke zdi (budovy), zvedl ruce, aby si ochránil hlavu, a zasáhly ho šrapnely do lokte a celého těla.“

Sanitka odvezla Bitona do nedaleké nemocnice Assuta. Následujícího dne podstoupil operaci k odstranění kovových úlomků a jeho stav se stabilizoval. Zůstal ale v anestezii a na jednotce intenzivní péče, přičemž jeho stav byl označen za závažný, ale nikoli život ohrožující.

Bitonův švagr Yosef Shimon řekl zpravodajskému webu Here in the South, že si Asher předsevzal dělat po celý týden sbírky pro ty méně šťastné.

„Bez ohledu na situaci, téměř každý den chodil po obchodech a sbíral zeleninu, chléb, maso. Shromážďoval to a rozdával potřebným,“ řekl Shimon a dodal, že rodina požádala veřejnost, aby se za uzdravení Ashera Bitona Bena Sáby modlila.

„Potřebujeme modlitbu každého člověka,“ řekl Shimon. „Každý, kdo se modlí žalmy, nám pomůže.“

„Je to muž, který je laskavý a který dělá pro ostatní, co může,“ řekl Shimon. „Nikdy není naštvaný, vždy s úsměvem a milým přivítáním. Není nikdo jako on.“

20.09.2020 07:23 Daniel Žingor346Zdroj: United with Israel