Praha Jeruzalém

Vysoký izraelský představitel věří, že oznámení Bahrajnu bude následovat po podpisu izraelské dohody se Spojenými arabskými emiráty.

Autor: Elad Benari, 3.9.2020 5:57

Očekává se, že Bahrajn oznámí normalizaci vztahů s Izraelem již velmi brzy, řekl ve středu vysoký izraelský představitel Kan 11 News.

Podle tohoto představitele se předpokládá, že oznámení bude následovat po podpisu dohody se Spojenými arabskými emiráty. USA mají zájem, aby byla smlouva slavnostně podepsána ještě před svátkem Roš Hašana, uvádí se ve zprávě.

Nedávné zprávy říkají, že v návaznosti na dohodu mezi Izraelem a SAE Bahrajn naznačil, že si klade za cíl být další zemí, která s Izraelem podepíše mírovou dohodu.

O této záležitosti se údajně hovoří už nějakou dobu, ale Bahrajn prý však nyní usiluje o to, aby se tak stalo raději dříve než později.

Bahrajn, stejně jako jiné arabské země, nemá s Izraelem žádné oficiální diplomatické vztahy, i když se v posledních letech objevují zprávy o lepších vazbách mezi židovským státem a několika zeměmi Perského zálivu.

Ministr Yisrael Katz loni během návštěvy Washingtonu uspořádal první veřejné setkání s bahrajnským ministrem zahraničí šejkem Khalidem bin Ahmedem Al Khalifou.

Al Khalifa v rozhovoru pro izraelskou televizi před několika měsíci uvedl, že „Izrael je historicky součástí dědictví celého tohoto regionu. Takže židovský národ má mezi námi své místo.“

Později však znovu potvrdil podporu své země právu palestinského lidu na nezávislý palestinský stát podél hranic před rokem 1967, jehož hlavním městem je východní Jeruzalém.

03.09.2020 05:20 Daniel Žingor416Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova