Praha Jeruzalém

Princ Faisal bin Farhan řekl, že Saúdská Arábie je otevřena navázání vztahů s Izraelem pod podmínkou, že bude uzavřena mírová dohoda s Palestinci.

Od: Associated Press, 19. srpna 2020

Ministr zahraničí Saúdské Arábie ve středu opatrně uvítal dohodu mezi svým blízkým spojencem Spojenými arabskými emiráty a Izraelem o vytvoření úplných diplomatických vazeb a výměně ambasád.

Princ Faisal bin Farhan řekl, že dohoda „by mohla být vnímána jako pozitivní“. Zdržel se však přímého souhlasu s tím, že by Saúdská Arábie byla otevřena podobným vztahům, dokud nebude mezi Izraelem a Palestinci dosaženo mírové dohody.

Vyjádření prince Faisala během tiskové konference s německým ministrem zahraničí Heiko Maasem byly prvním veřejným komentářem Saúdské Arábie ve čtvrtečnímu překvapivému oznámení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že jeho administrativa pomohla zprostředkovat dohodu mezi SAE a Izraelem.

Zatímco Bahrajn, Omán a Egypt vydaly oficiální prohlášení vítající dohodu, království v té době nereagovalo a neodpovědělo na žádosti o komentář až do středeční tiskové konference v Berlíně.

SAE proklamovala svou dohodu jako úspěšné opatření, které zastavilo izraelské plány na rozšíření suverenity nad židovskými komunitami v Judeji a Samaří. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu však uvedl, že je toto pozastavení pouze dočasné.

Palestinci vydali kousavá prohlášení, podle nichž SAE podkopaly arabský konsenzus a tento krok popsaly jako „zradu Jeruzaléma, mešity Al-Aqsa a palestinské věci“.

Saúdská Arábie, stejně jako ostatní státy Arabského zálivu, si v průběhu let vybudovala s Izraelem mírové vztahy – částečně kvůli sdíleným obavám o Írán a jeho politiku v tomto regionu.

Království je však domovem nejposvátnějšího místa islámu a historicky se vřdy stavělo jako obránce islámu a muslimů, což je titul, který si také snažili nárokovat jeho protivníci Turecko a Írán. Za stálého stoupence Palestinců je považován také král Salman, ale jeho syn, korunní princ Mohammed bin Salman, vyjádřil směrem k Izraeli větší ochotu a otevřenost.

„Zavázali jsme se k arabskému mírovému plánu a to je nejlepší cesta k urovnání konfliktu a k normalizaci vztahů s Izraelem se všemi státy,“ řekl saúdský ministr zahraničí novinářům v Berlíně. „To znamená, že každé úsilí, které by mohlo podpořit mír v regionu a které by mělo za následek zadržení hrozby anexe, by mohlo být vnímáno jako pozitivní.“

Princ Faisal poznamenal, že Arabská mírová iniciativa – sponzorovaná v roce 2002 Saúdskou Arábií – slibuje Izraeli plné vztahy s arabskými státy, pokud bude dosaženo mírového urovnání s Palestinci.

Podmínky pro to však musí být založeny na mezinárodně uznávaných parametrech, uvedl. „Jakmile toho bude dosaženo, je možné cokoli,“ řekl princ Faisal.

Znovu zopakoval dlouhodobý veřejný postoj království, že budoucí palestinský stát by měl jako hlavní město zahrnovat východní části Jeruzaléma.

20.08.2020 06:06 Daniel Žingor425Zdroj: World Israel News

Klíčová slova