Praha Jeruzalém

Poté co Trumpova administrativa zprostředkovala mírovou dohodu mezi Izraelem a Spojenými arabskými emiráty a normalizaci jejich vzatů, chystá se Izrael zmrazit plán vyhlášení svrchovanosti.

Autor: David Rosenberg, 13.8.2020 18:26

Podle zpráv Reuters se čtvrtka odpoledne dosáhly Izrael a Spojené arabské emiráty, poprvé od založení židovského státu v roce 1948, dohody o normalizaci vztahů mezi oběma zeměmi.

Historická mírová dohoda byla zprostředkována Trumpovou administrativou, řekli agentuře Reuters vedoucí představitelé Bílého domu.

Očekává se, že předseda vlády Benjamin Netanjahu učiní oficiální prohlášení o vývoji v 19:00 jeruzalémského času.

V rámci této dohody se Izrael dohodl pozastavit svůj plán uplatňování suverenity nad částmi Judeje a Samaří.

„Izrael pozastaví deklaraci suverenity nad oblastmi uvedenými v prezidentově mírové vizi a nyní soustředí své úsilí na rozšíření vazeb s ostatními zeměmi v arabském a muslimském světě,“ říká společné prohlášení vydané USA, Izraelem a SAE, tweetoval prezident Trump.

„Obrovský průlom,“ tweetoval Trump.

„Všichni říkali, že je to nemožné,“ uvedl Trump ve čtvrtek. „Po 49 letech Izrael a Spojené arabské emiráty plně normalizují své diplomatické vztahy. Vyměňují si ambasády a velvyslance a zahajují přeshraniční spolupráci. “

Prezident později naznačil, že bude pravděpodobně mezi Izraelem a arabskými státy oznámeno ještě více diplomatických průlomů.

„Dějí se věci, o kterých nemůžu mluvit.“

„Tento historický diplomatický průlom posílí mír v oblasti Blízkého východu a je důkazem odvážné diplomacie a vize tří vůdců a odvahy Spojených arabských emirátů a Izraele vyznačit novou cestu, která uvolní ohromný potenciál v tomto regionu,“ říká část společného prohlášení.

Představitelé Bílého domu, kteří hovořili s agenturou Reuters, uvedli, že dohoda je výsledkem zdlouhavých rozhovorů mezi Izraelem a Spojenými arabskými emiráty a dodává, že byly rozhovory nedávno urychleny.

Dohoda, která bude označována jako „Abrahamské dohody“, byla ve čtvrtek konečně uzavřena telefonickým hovorem mezi prezidentem Trumpem, premiérem Netanjahuem a šejkem Mohammedem Bin Zayedem, který je korunním princem Abú Dhabí a prezidentem SAE.

Abrahamské dohody, první izraelská mírová dohoda s arabským státem od smlouvy s Jordánským hášimovským královstvím v roce 1994, byly z velké části vyjednávány zeťem prezidenta Trumpa a jeho nejbližším poradcem Jaredem Kushnerem, spolu se zástupcem pro Blízký východ Avi Berkowitzem, státním tajemníkem Mikem Pompeem a poradcem pro národní bezpečnost Robertem O’Breinem.

Před čtvrtkem byly Egypt a Jordánsko jedinými arabskými zeměmi, které uznaly židovský stát.

Nová dohoda bude zahrnovat zřízení ambasád nebo jiných formálních diplomatických úřadů v příslušných zemích.

Kromě toho bude otevřena přímá letecká linka mezi izraelským mezinárodním letištěm Ben Guriona a Abú Dhabí.

Očekává se, že se izraelská delegace a delegace SAE v nadcházejících týdnech sejdou, aby podepsaly dvoustranné dohody o investicích, cestovním ruchu, přímých letech, bezpečnosti a telekomunikacích.

Ve čtvrtek premiér Netanjahu náhle opustil schůzi kabinetu o koronaviru a řekl ministrům, že je ho zapotřebí pro záležitost „národního významu“.

Netanjahu dodal, že „zjistí později, proč odešel.“

14.08.2020 05:26 Daniel Žingor481Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova