Praha Jeruzalém

„Jako křesťan jsem povinen milovat Izrael, modlit se za pokoj Jeruzaléma, což ve skutečnosti znamená mír pro celý Izrael,“ řekl jihoafrický nejvyšší soudce Mogoeng Mogoeng.

Autor: Yakir Benzion, United With Israel, 29. července 2020

Jihoafrický nejvyšší soudce Mogoeng Mogoeng uvedl, že ho Bible zavazuje k modlitbě za pokoj Jeruzaléma a odmítl obvinění protiizraelské skupiny obviňující ho ze zaujatosti.

„Jako křesťan jsem povinen milovat Izrael, modlit se za pokoj Jeruzaléma, což ve skutečnosti znamená mír pro celý Izrael a já jako křesťan nemůžu dělat nic jiného než milovat a modlit se za Izrael, protože vím, že nenávist vůči Izraeli může na náš národ přivolat pouze bezprecedentní kletby,“ řekl soudce během nedávné webové diskuse s hlavním jihoafrickým rabínem Warrenem Goldsteinem, kterou pořádaly Jerusalem Post.

Protizraelská skupina Africa4Palestine, jihoafrická pobočka hnutí BDS, podala na Jihoafrickou soudní komisi stížnost kvůli vyjádřením nejvyššího soudce a obvinila ho z porušení soudního kodexu chování.

Mogoeng odmítl kritiku jeho výzev k modlitbám a prohlásil, že jihoafričtí soudci by neměli být „cenzurováni, umlčování ani by jim neměli dávat náhubky“.

Mogoeng uvedl, že Africa4Palestine vytrhla jeho vyjádření z kontextu, aby z něj udělala odstrašující příklad pro každého, kdo by se od nich lišil, informoval jihoafrický zpravodajský web News24.

„Afrika4Palestine podle mého názoru našla způsob, jak vytvořit případ tím, že tato vyjádření zcela vytrhla ze zjevného kontextu, aby tak dosáhla svého cíle, kterým je udělat ze mě ukázkový případ pro každého, kdo by se od nich buď kvůli odvaze, vědomě či nevědomě jakkoli lišil,“ napsal Mogoeng v reakci na 19 stránkovou stížnost Výboru pro soudní chování (JCC).

Hnutí BDS vyzývá země a organizace, aby bojkotovaly Izrael a Izraelce, odprodaly své investice do izraelských společností a uvalily sankce na židovský stát. Kromě svých anti-izraelských poselství tato skupina nevyzývá k míru s Izraelem. BDS bylo označeno zeměmi jako Kanada a Německo za antisemitskou organizaci.

Mogoeng řekl, že jeho biblické modlitby za mír v Jeruzalémě a jeho odmítnutí nenávisti nebo prokletí je nyní prezentováno tak, aby to vypadalo jako preference Izraele v izraelsko-palestinském konfliktu.

„Stručně řečeno, všichni teď proti mně brojí, aby mé jednání vypadalo jako pro soudce nepřijatelné, aby to odůvodnilo uložení nějaké formy trestu. A to vše ve jménu lidských práv,“ řekl Mogoeng.

Mogoeng napsal, že by soudci neměli být zbytečně „cenzurováni, umlčování ani by jim neměli dávat náhubky“ a měli by „mít možnost pokračovat v psaní článků a knih, veřejně přednášet nebo se účastnit rozhlasových či televizních programů za účelem sdílení úvah o lidských právech, ústavnosti, politice nebo jakémkoli jiném předmětu veřejného zájmu.“

30.07.2020 06:19 Daniel Žingor219Zdroj: United with Israel