Praha Jeruzalém

PA varuje před uplaněním svrchovanosti nad Judeou a Samařím, říká, že dovede region k chaosu a násilí.

Autor: Elad Benari, 27.7.2020 4:11

Předseda Palestinské samosprávy Mahmúd Abbás v neděli varoval, že realizace izraelského plánu uplatnění suverenity nad Judeou a Samařím zruší jakoukoli šanci na dosažení míru a povede region k chaosu a násilí, uvádí Xinhua.

Abbas to uvedl v telefonickém rozhovoru s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem.

Abbás rovněž ocenil turecký postoj, který odmítá izraelský „plán anexe“ jako porušení mezinárodních rezolucí.

Poukázal na to, že by Turecko mělo pokračovat, s příslušnými mezinárodními partnery, ve svém úsilí o zastavení realizace izraelského plánu anexe, jakož i veškerého izraelského násilí vůči Palestinců a porušování jejich práv.

Abbás dále potvrdil, že se hnutí Fatah i Hamas chystají sjednotit svůj vnitřní postoj, aby čelily izraelským „hrozbám“.

Podle této zprávy Erdogan zdůraznil, že Turecko podporuje palestinské obyvatelstvo při zřízení jejich nezávislého státu.

PA vyjádřila pobouření nad koaliční dohodou mezi premiérem Benjaminem Netanjahuem a ministrem obrany Bennym Gantzem, která stanoví, že vláda může od 1. července uplatnit svrchovanost nad Judeou a Samařím.

V reakci na dohodu Abbas nařídil zrušení dohod s Izraelem a USA, včetně těch bezpečnostních.

Předseda PA však opakovaně prohlásil, že je ochoten obnovit rozhovory s Izraelem, pokud se tento vzdá svého plánu uplatnění suverenity.

Poslední kolo mírových rozhovorů mezi Izraelem a Palestinskou samosprávou selhalo v roce 2014, kdy Palestinská samospráva, v rozporu s podmínkami rozhovorů, jednostranně požádala o připojení k mezinárodním organizacím.

27.07.2020 05:18 Daniel Žingor100Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News