Praha Jeruzalém

„Prezident Barack Obama se proti izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi dopustil osobní pomsty,“ řekl Dershowitz.

Autor: Aaron Sull, World Israel News, 26. června 2020

Advokát Alan Dershowitz, blízký spojenec předsedy vlády Benjamina Netanjahua, ve čtvrtek prohlásil, že bývalý prezident Barack Obama Netanjahuem naprosto pohrdal a zajistil, aby mu to dal jasně najevo tím, že se v roce 2016 zdržel hlasování Rady bezpečnosti OSN, v němž byla odsouzena „okupace“ izraelského východního Jeruzaléma a Judeje a Samaří, uvedla Arutz 7.

„Prezident Barack Obama se proti izraelskému premiérovi Netanjahuovi, kterým pohrdal, dopustil osobní pomsty, když ve snaze svázat ruce nadcházejícímu americkému prezidentovi, protlačil rezoluci Rady bezpečnosti OSN 2334,“ uvedl Dershowitz během virtuálního kulatého stolu řešící možné důsledky vyhlášení izraelské suverenity v Judeji a Samaří.

Dershowitz také kritizoval Palestince za to, že nepřetržitě a dlouhodobě odmítali jakoukoli dohodu o míru, která by se zcela nepodřídila jejich podmínkám – tedy vyhlášení Jeruzaléma za jejich hlavní město a „právo na návrat“.

Podle Dershowitze je jediným způsobem, jak se s touto situací vyrovnat, zachování současného státu quo a mírový plán USA pro Blízký východ se k tomuto prý velmi blíží.

V živém přenosu pořádaném právnickým střediskem Shurat HaDin-Israel s názvem „Odstartování anexe“ vystoupili také bývalý vyslanec na Blízkém východě Jason Greenblatt, bývalý velvyslanec USA v Izraeli Dan Shapiro, republikánský senátor za Texas Ted Cruz a bývalý kanadský velvyslanec v Izraeli Vivian Bercovici.

Prezident Palestinské samosprávy Mahmúd Abbás v květnu oznámil, že jsou, kvůli izraelským plánům na připojení části Judeje a Samaří, všechny dohody s Izraelem a USA neplatné.

PA přerušila oficiální vztahy s USA poté, co v květnu 2018 uznal prezident Donald Trump Jeruzalém hlavním městem Izraele.

28.06.2020 07:05 Daniel Žingor631Zdroj: World Israel News

Klíčová slova