Praha Jeruzalém

Během rozhovoru pro The Sunday Times se herečka Winona Ryder otevřela se svými zkušenostmi s antisemitismem ve filmovém průmyslu.

Autor: Marcy Oster, JTA, 23.6.2020 7:54

Herečka Winona Ryderová řekla, že přišla o filmovou roli, protože si šéf studia myslel, že vypadá „příliš židovsky“, a Mel Gibson se jí jednou zeptal, jestli je „podvodná pec“.

Ryderová mluvila o svých zkušenostech s antisemitismem v Hollywoodu v rámci rozsáhlého rozhovoru publikovaného v londýnských Sunday Times.

„Byl to film, o který jsem už dávno stála, byl to dobový kousek, a vedoucí studia, který byl Žid, řekl, že vypadám „příliš židovsky“ na to, abych se dostala do rodiny s modrou krví,“ řekla Ryderová v rozhovoru.

Incident s Gibsonem na večírku v roce 1995 byl poprvé ohlášen v rozhovoru v GQ v roce 2010. Ryderová řekla, že když se o Židech objevilo něco kontroverzního, herec a režisér řekl: „Nejsi přece podvodná pec, nebo ano?“ – šlo o odkaz na pece, které spalovaly těla vězňů v nacistických vyhlazovacích táborech. Dodala, že se Gibson později pokusil za poznámku omluvit.

Ryderová se narodila Winoně Lauře Horowitz ve Winoně v Minnesotě.

Když mluvila o svém židovském původu, Ryderová řekla: „nejsem nijak nábožensky založená, ale se svým židovstvím se identifikuji. Je pro mě těžké o tom mluvit, protože moje rodina zemřela v koncentračních táborech, ta doba mě tedy vždy fascinovala.“

Řekla také: „Stalo se, že mi lidé řekli: „Počkej, ty jsi přece Židovka? Jsi ale tak krásná!““

Ryderová se nedávno objevila v minisérii HBO „Komplot proti Americe“ podle románu Philipa Rotha.

24.06.2020 05:36 Daniel Žingor1205Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova