Praha Jeruzalém

Tvrzení belgického seriálu o holocaustu, že Židé „masakrovali“ a „systematicky“ vysídlovali Palestince, ignoruje historickou pravdu.

Autor: Cnaan Liphshiz, JTA, 13.6.2020 21:08

Belgická státní televize v dokumentu o holocaustu tvrdí, že Židé opakovaně „masakrovali“ a „systematicky“ vysídlovali „Palestince“.

Toto bylo odvysíláno 26. května v páté epizodě nizozemského televizního dokumentárního seriálu s názvem „Děti holocaustu“, produkovaným VRT.

Poté, co v květnu 1948 vyhlásilo sedm arabských armád válku a napadlo Izrael, „Izraelská armáda systematicky ničila palestinské vesnice, vyháněla jejich obyvatelstvo a ničila jejich domovy,“ řekl vypravěč o dnech následujících po skončení britského mandátu nad Palestinou.

V občanské válce mezi arabskými a židovskými obyvateli Mandátu, která předcházela arabské invazi, „spáchaly židovské milice masakry ve 20 palestinských vesnicích, což přimělo uprchnout stovky tisíc Palestinců,“ říká vypravěč v 48 minutové epizodě.

Série nijak nezmiňuje ani arabské zabíjení stovek židovských civilistů v letech 1947–1949, ani desítky arabských osad, které zůstaly nedotčeny a byly i se svými obyvateli začleněny do Státu Izrael.

Fórum židovských organizací vlámského regionu v dopise adresovaném VRT protestovalo proti tomuto vybrazení a zpochybnilo tvrzení o „masakrech“ páchaných Židy.

„Tato nepřijatelná a prokazatelně chybná prezentace je implicitně jakoby vložena do úst přeživších holocaustu,“ napsal mluvčí židovské skupiny Hans Knoop.

Přeživší holocaustu Regina Sluszny, která byla v tomto dokumentu promlouvala, požádala VRT, aby tato tvrzení napravila.

Izraelský velvyslanec v Belgii, Emmanuel Nachson, v dopise VRT tato tvrzení nazval „irelevantní politizací“.

Šéfredaktor VRT Geert Clerbout svá prohlášení obhajoval a řekl, že je prověřili „čtyři vlámští profesoři s velkou odborností v dané oblasti“.

VRT se podílí na mnoha sporech týkajících se Izraele a Druhé světové války.

V roce 2008 inzerovala cestovní show s představením Adolfa Hitlera.

V roce 2015 společnost VRT bez dalšího komentáře odvysílala vyjádření průvodce po táboře smrti v Osvětimi, který vyprávěl posluchačům o Izraeli: „Jsem antisemita, protože myslím, že je skandální, že je to zakázáno. To tak nemůže být.“

14.06.2020 06:51 Daniel Žingor476Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova