Praha Jeruzalém

Po zprávách, že arabští vůdci po celém světě tiše akceptují plán anexe, se oficiální palestinská místa dožadují vysvětlení.

Autor: Lauren Marcus, World Israel News, 28. května 2020

Poté, co se objevila zpráva o tom, že vlivní arabští světoví vůdci tiše akceptují plán izraelské anexe částí údolí Jordánu a Judeje a Samaří, jsou palestinští vůdci pobouřeni.

Vedoucí představitelé egyptské, jordánské a saúdskoarabské vlády v rozhovoru pro Izrael Hayom potvrdili, že i přes veřejná prohlášení odsuzující anexi jsou arabští světoví vůdci více znepokojeni íránským vlivem v regionu a udržováním úzkých vazeb s USA než izraelskou anexí.

Mnoho z vůdců se proti anexi sice veřejně ohradilo, tito vysocí vládní představitelé ale uvedli, že žádný z jejich vůdců neplánuje ukončit mírové smlouvy ani podniknout konkrétní kroky, aby Izraeli v tomto plánu nějak zabránil.

Na základě této zprávy vysoký představitel Palestinské samosprávy pro Izrael Hayom uvedl: „Pokud arabské státy povolí anexi údolí Jordánu a Západního břehu, není to nic jiného než nůž v zádech Palestinců.“

Představitelé Fatahu tvrdí, že požádají prezidenta Palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse, aby požádal Arabskou ligu o naléhavý summit, který vyzve Egypt, Jordánsko, Saudskou Arábii a Spojené arabské emiráty, kde by vyjasnili postoj svých států k anexi a zásadně odmítli, že se anexi jakkoli podvolují.

Dr. Saeb Erekat, předseda výkonného výboru OOP a hlavní Abbasův poradce, včera v rozhovoru pro Rádio Kol Falastine varoval, že „Abu Mazen (Abbas) pracuje ve dne v noci a snaží se zachránit mírový proces.“

„Následující týdny určí, zda budou příští desetiletí mírová, nebo zda tu budeme mít desetiletí násilí a válek.“

Pro Izrael Hayom Erekat řekl: „Potřebujeme vysvětlení, ale jsme si jisti, že arabské státy nedovolí, aby došlo k procesu anexe.“

Zprávy, že mnozí arabští světoví vůdci dali plánu anexe zelenou, přichází po letech oteplování vztahů mezi Izraelem a arabskými zeměmi.

V prosinci loňského prosince se na tajném summitu v Bílém domě setkali vysocí představitelé Izraele, Spojených arabských emirátů a USA, aby prodiskutovali strategii postupu proti Íránu.

Izraelské Channel 13 News uvedly: „Setkání, které se konalo 17. prosince, je jedním z řady kroků Trumpovy vlády, která usiluje o normalizaci vztahů mezi Izraelem a arabskými státy. Jako mezikrok na cestě k normalizaci diplomatických vztahů se tu projednávala smlouva o neútočení mezi Spojenými arabskými emiráty a Izraelem.“

V březnu 2019 se ministr SAE Anwar Mohammed Gargash vyjádřil k úloze Izraele v této oblasti a prohlásil, že arabská politika vyhýbat se Izraeli byla chybou.

„Při ohlédnutí zpět, když před mnoha a mnoha lety došlo k arabskému rozhodnutí přerušit kontakty s Izraelem, šlo o velmi, velmi špatné rozhodnutí,“ řekl Gargash The National, zpravodajskému kanálu v anglickém jazyce v SAE.

31.05.2020 06:23 Daniel Žingor713Zdroj: World Israel News

Klíčová slova