Praha Jeruzalém

Hrobka Mordechaje a Ester, která se nachází v íránském městě Hamadan, byla zapálena. Židovské skupiny incident odsoudily.

Autor: Elad Benari, Kanada, 16.5.2020 00:09

Hrobka Mordechaje a Ester, která se nachází v íránském městě Hamadan byla, podle zpráv, v noci na pátek zapálena.

Jonathan Greenblatt, národní ředitel Anti-Defamation League (ADL), o incidentu informoval na Twitteru v pátek.

„Máme z Íránu znepokojující zprávy, že hrobka Ester a Mordechaje byla minulou noc podpálena. Doufáme, že úřady postaví pachatele tohoto antisemitského úktu před soud a zaváží se chránit svatá místa všech náboženských menšin v Íránu,“ napsal.

Hlášený incident byl také odsouzen Konferencí předsedů významných amerických židovských organizací.

„Jsme pobouřeni zprávami, že hrobka Esther a Mordechai v Hamedanu v Íránu byla včera znesvěcena žhářstvím,“ podepsali předseda Konference Arthur Stark, generální ředitel William Daroff a místopředseda Malcolm Hoenlein.

„Už od února členové íránských milic Basij opakovaně vyhrožovali, že hrobku židovských hrdinů Mordechaje a královny Esther srovnají se zemí. Zdá se, že se předvídaným útokem pokusili provést tento pobuřující čin znesvěcení právě tito teroristé,“ dodali.

„Tento odporný a bezprecedentní akt nepředstavuje pouze očividně antisemitský útok na Židy a judaismus, ale útok na všechny věřící lidi. Mezinárodní společenství ho musí jednoznačně odsoudit. Íránská vláda musí jednat, aby zabránila dalším podobným útokům a osoby za něj zodpovědné postavila před soud,“ uzavřel židovští představitelé.

V únoru bylo oznámeno, že íránská vláda hrozí, že hrobku Mordechaje a Ester zboří a změní ji na „palestinský“ konzulární komplex.

O měsíc později však video zveřejněné na sociálních sítích ukázalo, že na byla, na tomto místě během měsíce Purim, čtena Kniha Ester.

Hrobka Mordechaje a Ester byla v roce 2008 zapsána na seznam íránského národního dědictví, ale o tři roky později byla ze seznamu vyškrtnuta.

19.05.2020 06:18 Daniel Žingor532Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News