Praha Jeruzalém

Vědci z izraelského prestižního Technion Institute vytvořili domácí test na koronavirus s přesností 99 procent – poskytuje výsledky do hodiny.

Autor: Yakir Benzion, United With Israel, 21. dubna 2020

Tým vědců z Technion Institute v Haifě vyvinul proces, o kterém říkají, že může být přetvořen na jednoduchý, levný, rychlý a efektivní domácí test na koronavirus, oznámila univerzita v neděli.

Tento proces, vedený mikrobiologem Dr. Naama Geva-Zatorskou, vyžaduje testovací tampon, některé klíčové chemikálie, dvě zkumavky a sklenici horké vody.

Díky své jednoduchosti a rychlosti bude testovací souprava vhodná pro domácí použití a rychlou diagnostiku na pracovištích.

Tým použil asi 200 vzorků z Haifovy nemocnice Rambam, u nichž bylo potvrzeno, že jsou pozitivní, předchozími testy a testovaných subjektů podezřelých z nákazy. Test používá pouze sliny, speciální chemická činidla a trochu horké vody.

Ti, kteří test provádí, nemusí vědět nic o tom, jak se extrahuje RNA nebo reagují určité enzymy.

„Stačí ponořit vzorek do zkumavky obsahující činidla a pak do sklenice horké vody,“ řekla Geva-Zatorská. „Pokud se změní barva – máme pozitivní detekci koronaviru. Výsledek je k dispozici přibližně za hodinu, aniž bychom k tomu potřebovali laboratoř nebo odborný personál.“

Tým pracuje na zlepšení citlivosti metody, aby dokázal detekovat přítomnost viru i v malých koncentracích.

„Dokázali jsme, že při středních a vysokých koncentracích viru dosáhneme detekce 99% a že při nižších koncentracích bude o několik dní později vyžadován druhý test.“

Tým doufá, že jejich proces bude schválen izraelským Ministerstvem zdravotnictví, aby mohl být masově distribuován, a to i na pracovištích, v domech s pečovatelskou službou a na letištích.

Profesor Michal Hovers, ředitel oddělení infekčních nemocí v Meirově nemocnici a partner tohoto výzkumu, poznamenal, že vzhledem k tomu, že testy budou moci být prováděny na místě, aniž by je bylo nutné poslat do speciální laboratoře, je toto hlavní výhodou této inovace.

22.04.2020 05:55 Daniel Žingor2893Zdroj: United with Israel

Klíčová slova