Praha Jeruzalém

Izraelská armáda provedla na hranici se Sýrií protiteroristický úder, který zabránil útoku jednotky ostřelovačů.

Autor: Benjamin Brown, TPS, 4. března 2020

V den voleb zahájila IDF na syrské části Golanských výšin protiteroristický útok. Ten následoval po ostřelovačském útoku na izraelskou stranu hranice, uvedl mluvčí IDF.

Vozidlo zapojené do útoku ostřelovačů bylo zasaženo izraelskými vrtulníky, říká prohlášení IDF.

IDF „identifikovala pokus o odstřelovačský útok ze Sýrie na Golanské výšiny v severním Izraeli.“ V reakci na to armáda „zasáhla vozidlo zapojené do pokusu o útok“, uvedla IDF.

Syrská Organizace na obranu liských práv se sídlem ve Spojeném království uvedla, že auto přepravovalo teroristy a bylo zničeno izraelským letectvem (IAF).

„Dokonce i v den voleb se nás naši nepřátelé snaží zasáhnout, ublížit občanům Izraele a narušit normální běh našich životů,“ uvedl izraelský ministr obrany Naftali Bennett a dodal, že „tedy i v tento den, jako kdykoli jindy, srazíme ruce našich nepřátel a nedovolíme jim narušit rutinu našich životů. Budeme i nadále chránit bezpečí občanů Státu Izrael.“

Pondělní incident přichází poté, co IDF minulý čtvrtek při úderu v Sýrii zabila jednoho muže.

Podle různých zpráv byl muž zabit v drůzském městě Khader v oblasti Quneitra, sousedící s izraelskými Golanskými výšinami, byl vedoucím představitelem Hizballáhu a jmenoval se Imad Tawil. Měl být pověřen rozvojem íránské infrastruktury v oblastech sousedících se sýrskou hranicí s Izraelem.

Izrael již dříve v této oblasti bombardoval Hizballáh a íránskou infrastrukturu.

IDF v březnu 2019 oznámila, že odhalila tajnou jednotku Hizballáhu, která působila v jižní Sýrii v oblasti poblíž hranic s Izraelem, kde došlo k dnešnímu útoku.

Cílem těchto jednotek je vytvořit, na Golanských výšinách, mimo hrozby Hizballáhu ze strany Libanonu, další frontu proti Izraeli.

IDF zveřejnila utajované informace o „Golanském zástupu“, jednotce, které velí Ali Musa Daqduq, zkušený operativec této libanonské teroristické organizace.

Daqduq je v USA hledán za útoky na americké vojáky v Iráku z roku 2007 a americké Mnisterstvo financí ho označilo za „velitele jednotky speciálních sil Hizballáhu a šéfa ochranky vůdce Hizballáhu Hassana Nasrallaha“.

Infrastruktura Hizballáhu se teprve připravuje, ještě tedy není schopna provádět potřebnou operační činnost.

Až do zlikvidování (výše zmíněné) odstřelovačské jednotky už Izrael opakovaně, proti íránským aktivitám při různých příležitostech, zasahoval.

Obecně platí, že budování íránské vojenské infrastruktury v Sýrii pro Izrael znamená červenou linii. IAF provedla tisíce útoků na potlačení íránského usazení se v této válkou zničené zemi.

05.03.2020 06:23 Daniel Žingor593Zdroj: United with Israel

Klíčová slova