Praha Jeruzalém

Syrský novinář odmítl tvrzení, že Izrael v arabských zemích zmařil demokracii a chválí židovský lid.

Autor: Elad Benari, 20.2.2020 6:47

Katarská Al-Jazeera nedávno pořádala debatu o Izraeli a arabských zemích.

Syrský novinář Thaer Al-Nashef, který se této debaty zúčastnil, prohlásil, že tvrzení, že Izrael v arabských zemích narušuje demokracii, je zcela neopodstatněné, a že všichni arabští diktátoři a autoritářští vládci jsou produktem svých vlastních arabských společností.

Al-Nashef zesměšňoval konspirační teorie, že Izrael verbuje arabské občany, aby se stali vůdci svých zemí, a řekl, že Izrael není odpovědný za pokrok nebo zaostalost arabských společností. Spíše, řekl, jsou Arabové zodpovědní za svůj vlastní osud a mohli by se od Židů něčemu přiučit, aby sami byli schopni „udělat z nemožného zázrak“.

Al-Nashef dále uvedl, že často se opakující tvrzení, že cílem Izraele je expandovat od Nilu k Eufratu, je nepravdivé, a že dva modré pruhy na izraelské vlajce představují židovskou modlitební šálu, nikoli tyto dvě řeky.

Další účastník diskuse, Sati ‚Muhammad Al-Hajj, politický tajemník Nasseristické unieistické strany Súdánu, odmítl, že by cílem Izraele nebylo expandovat od Nilu po Eufrat, a že to není žádný mýtus, protože je to jasně popsánu v Protokolech sionských mudrců.

Debata proběhla 11. února 2020 a byla přeložena Institutem pro výzkum mediálních médií na Středním východě.

Loni zveřejnila MEMRI video s aktivistou a spisovatelem syrské opozice Issamem Zeitounem, který rovněž promluvil pro Al-Jazeeru.

V této debatě Zeitoun kritizoval Araby za nepřijetí plánu rozdělení země z roku 1947 a řekl, že představa, že Izrael je tyranský, arogantní, expanzivní a rasistický stát, je lež.

Řekl, že myšlenka, že se chce Izrael rozprostírat od řeky Eufrat k Nilu, je konstrukcí, kterou ve skutečnosti nikdy žádný Izraelec nevyslovil. Navíc Zeitoun řekl, že by Izrael nikdy s Araby nebojoval, kdyby na něj neútočili.

Zeitoun řekl, že je mnohem nebezpečnější Írán než Izrael, a uvedl, že spojenectví s Izraelem je podsattně lepší než současná situace.

Minulý týden analytik Al-Jazeery Faisal al-Qassem vyvolal bouři poté, co na Twitteru napsal, že „sionistický projekt, na rozdíl od neúspěšných arabských projektů, uspěl“.

Al-Qassem je syrský Drůz a není žádným stoupencem Izraele, ale kritizoval arabské vlády. Ve své talk show The Opposite Direction se pokouší účastníky natolik uvést do varu, že na sebe začnou křičet.

20.02.2020 08:59 Daniel Žingor994Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova