Praha Jeruzalém

Trump řekl, že plán mírové dohody mezi Izraelem a Palestinou bude představen premiéru Netanjahuovi a Gantzovi příští úterý ve Washingtonu.

Autor: Elad Benari, 24.1.2020 00:42

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek oznámil, že „dohodu století“ představí v nejbližších dnech – a to předsedovi vlády Benjaminu Netanjahuovi a předsedovi Modré a bílé Benny Gantzovi, jakmile dorazí do Washingtonu.

Trump dodal, že představitelé jeho vlády už také krátce hovořili s vedoucími představiteli Palestinské samosprávy (PA) a brzy s nimi budou mluvit znovu.

„Zpočátku mohou reagovat negativně, ale ve skutečnosti je to pro ně pozitivní a budou k tomu hodně motivováni,“ řekl Trump novinářům.

„Je to skvělý plán. Tento plán by opravdu fungoval,“ dodal. „Rád bych to zvládl. Říká se, že je to ta nejtěžší ze všech dohod.“

Ve čtvrtek viceprezident Mike Pence uvedl, že Netanjahu i Gantz přijali pozvání Trumpovy vlády do Bílého domu na příští týden, aby zde diskutovali o nadcházejícím mírovém plánu na Blízkém východě.

„Prezident Trump mě požádal, abych na příští týden pozval předsedu vlády Netanjahua do Bílého domu – k prodiskutování regionálních otázek a vyhlídek na mír zde ve Svaté zemi,“ řekl Pence novinářům.

Viceprezident dodal, že na návrh Netanjahua pozval i Gantze.

Netanjahu řekl: „Navrhl jsem, aby byl na tuto akci pozván také Benny Gantz, protože si myslím, že je důležité, abychom tuto historickou příležitost neztratili. S takovými přáteli v Bílém domě a s takovou podporou ze Spojených států, bychom měli mít v úsilí o dosažení bezpečnosti a míru co nejširší konsenzus – míru a bezpečnosti pro Izraelský stát.“

„Těším se na obojí a ještě jednou děkuji za vaše mimořádné přátelství. Děkuji,“ dodal.

Mezitím už Amit Segal v Channel 12 News zveřejnil o mírovém plánu Trumpovy správy nějaké podrobnosti.

Podle Segala by plán umožnil Izraeli okamžitě uplatnit svrchovanost na všechny židovské komunity v Judeji a Samaří.

Kromě toho by bylo všech 15 izraelských komunit v Judeji a Samaří zahrnuto do kontinuálního bloku teritoriality, který by spadal pod izraelskou suverenitu. Zbývajících 15 izraelských měst by také bylo umístěno pod izraelskou suverenitu, ale jako menší enklávy mimo větší blok. Celkově by Izrael uplatnil svrchovanost přibližně na 30-ti % veškerého území v Judeji a Samaří.

Jeruzalém by zůstal zcela pod izraelskou suverenitou. Od Izraele by se vyžadovalo, aby uznal palestinský arabský stát na zbývajících 70% Judeje a Samaří.

Trump tyto informace odmítl s tím, že „zprávy o podrobnostech a načasování našeho úzkostlivě utajovaného mírového plánu jsou čistě spekulativní“.

24.01.2020 05:25 Daniel Žingor182Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News