Praha Jeruzalém

CIA potvrdila spoluúčast izraelských zpravodajských služeb před leteckým úderem na nejvyššího íránského generála.

Od: Arutz Sheva, 12.1.2020 7:50

Izraelské zpravodajské služby pomohly lokalizovat íránského generála Qassema Soleimaniho, který byl následně americkým leteckým úderem v Iráku zabit, informovaly NBC News v noci na neděli.

CIA přesně věděla, kudy se Soleimaniho letadlo po odletu do Iráku pohybovalo. Tyto podrobnosti potvrdily Američanům v noci před útokem, izraelské zpravodajské služby.

Podle těchto zpráv byl jediným ze světových vůdců, který pravděpodobně věděl o tom, co se děje ještě před vlastním úderem, izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Ten totiž těsně před útokem telefonoval s Pompeem.

Přes víkend informovaly Washington Post, že v den, kdy Spojené státy v Bagdádu zlikvidovaly Soleimaniho, tak americké síly současně provedly tajnou operaci proti íránskému vojenskému představiteli v Jemenu.

Podle čtyř obeznámených zdrojů, ovšem útok proti Abdulovi Raza Shahlaihovi, veliteli jednotek Quds operujících v Jemenu, neskončil jeho smrtí.

Trump v rozhovoru pro Fox News uvedl, že rozhodnutí o likvidaci Soleimaniho bylo učiněno po varování před íránským záměrem udeřit na čtyři americké ambasády. „Můžu říct, že to pravděpodobně bylo velvyslanectví v Bagdádu,“ uvedl Trump a dodal: „Mohu také odhalit, že mělo celkově jít pravděpodobně o čtyři ambasády.“

12.01.2020 07:17 Daniel Žingor434Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova