Praha Jeruzalém

Bývalý vůdce Íránských revolučních gard pohrozil, že v odvetě za americký útok zasáhne izraelská města.

Autor: Elad Benari, 6.1.2020 4:32

Bývalý šéf Íránských revolučních gard v neděli vyhrožoval, že pokud americké útoky zasáhnou Írán, jeho země obrátí izraelská města Haifu a Tel Aviv „v prach“.

„Pokud Amerika přijme po naší vojenské reakci nějaká další opatření, proměníme Tel Aviv a Haifu v prach,“ tweetoval podle AFP Mohsen Rezai, který v současné době stojí v čele Bezpečnostní rady – nejvyššího orgánu obrany země.

Jeho varování přišlo poté, co prezident Donald Trump v sobotu varoval, že pokud Islámská republika zaútočí na Američany nebo jejich majetek, USA zaútočí na 52 míst „důležitých pro Írán a íránskou kulturu“ a zasáhnou je „velmi rychle a velmi tvrdě“.

„Pane Trumpe, vy jste tweetoval, že zaútočíte na 52 cílů v Íránu?“ reagoval Rezai v neděli.

„Říkal jste, že zaútočíte znovu, pokud vám to Írán odplatí? Buďte si jistý, že Írán promění Haifu a izraelská centra v prach takovým způsobem, že bude Izrael vymazán z povrchu země,“ varoval.

Trumpův tweet odsoudil také íránský ministr zahraničí Mohammad Javad Zarife, který na Twitteru odpověděl, že „jakýkoli útok na kulturní místa je VÁLEČNÝM ZLOČINEM“.

Vyostření vztahů mezi USA a Íránem je důsledkem likvidace Qassema Soleimaniho, velitele jednotek Quds Islámských revolučních gardových sborů, při pátečním útoku amerického dronu poblíž letiště v Bagdádu.

Útok nařídil osobně D. Trump, který řekl, že velitel Quds plánoval „bezprostřední“ útok na americké diplomaty a síly v Iráku.

Soleimaniho nástupce, brigádní generál Esmail Ghaani, pár hodin po leteckém úderu USA vyhrožoval a řekl: „Jen trochu trpělivosti a uvidíte těla amerických vojáků po celém Středním východě.“

Nejvyšší íránský vůdce Ajatolláh Ali Khamenei slíbil za smrt Soleimaniho „rozhodnou pomstu“.

06.01.2020 05:29 Daniel Žingor2106Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova