Praha Jeruzalém

Qassema Soleimaniho, velitele jednotek Al-Quds Íránských revolučních gard, zlikvidoval útok amerického dronu na Bagdádské mezinárodní letiště v Iráku.

Autor: Elad Benari, 3.1.2020 4:54

V noci na pátek byl během útoku amerického dronu na Bagdádské mezinárodní letiště v Iráku zlikvidován Qassem Soleimani, velitel jednotek Al-Quds Íránských revolučních gard (IRGC), potvrdil Pentagon.

„Na rozkaz prezidenta podnikla americká armáda rozhodné obranné kroky na ochranu svého personálu v zahraničí tím, že zabila Qassema Soleimaniho, šéfa Íránských revolučních gard – jednotek Al-Quds, což jsou zahraniční teroristické organizace,“ uvádí prohlášení Pentagonu.

Krátce před prohlášení Pentagonu potvrdily Soleimaniho smrt také IRGC.

Americký představitel pro Newsweek rovněž uvedl, že při útoku byli také zabiti i Mohammed Redha al-Jabri, což byl vůdce iráckých státem sponzorovaných Lidových mobilizačních sil a zástupce vedoucího této organizace, Abu Mahdi al-Muhandis.

„Za zabití mudžahídů Abú Mahdího al-Muhandise a Qassema Soleimaniho jsou zodpovědní američtí a izraelští nepřátelé,“ řekl Ahmed al-Assadi, mluvčí iráckých Lidových mobilizačních sil.

Dříve bylo hlášeno, že vojenskou základnu poblíž letiště v iráckém hlavním městě zasáhly čtyři rakety.

Libanonská síť Al-Mayadeen, která je napojena na Hizballáh, informovala, že útok provedly americké vrtulníky a že byl při útoku zabit Mohamed Raza al-Jabari, vysoký představitel íránských šíitských milicí.

Irácké polovojenské skupiny citované zpravodajskou agenturou Reuters uvedly, že při leteckém útoku na jejich vozidla na letišti byli zabiti dva „hosté“ a pět jejich členů.

Členové milic měli na letišti v Bagdádu „důležité hosty“, kteří jeli v jejich dvou automobilech a byli zasaženi dvěma raketami, uvedly tyto zdroje.

Irácká média informovala o aktivaci sirén na letišti – to bylo po incidentu uzavřeno. Uvádí se také, že rakety zasáhly zadní část základny.

Incident přichází v době zvýšeného napětí mezi Spojenými státy a Íránem.

V neděli zahájily USA v Iráku letecké útoky na milice Kataib Hizballáh. Tyto údery byly reakcí na zabití amerického civilního dodavatele při pátečním raketovém útoku na iráckou vojenskou základnu.

V úterý iráčtí ozbrojenci oblehli velvyslanectví USA v Bagdádu a než se dostali do areálu, založili tu požár a rozbili bezpečnostní kamery.

Z organizování těchto násilných protestů obvinil americký prezident Donald Trump Írán. Írán tato obvinění odmítl.

Po útoku na ambasádu Pentagon oznámil, že bude na Blízký východ okamžitě vysláno přibližně 750 dalších vojáků.

I když Trump pohrozil, že Írán za útok na ambasádu zaplatí „vysokou cenu“, nechal se dále slyšet, že nevěří, že by byla na obzoru válka s Íránem.

03.01.2020 05:49 Daniel Žingor606Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova