Praha Jeruzalém

Jean-Luc Melenchon obvinil „síť vlivu Likudu“ z prohry vůdce britských Labouristů v posledních volbách.

Autor: Ben Ariel, 17.12.2019 4:09

Jean-Luc Melenchon, francouzský krajně levicový politik, obvinil to, co nazval „sítí vlivu Likudu“ z porážky, kterou minulý týden utrpěl Jeremy Corbyn a jeho Labouristická strana v britských volbách.

Melenchon, který je ve Francii často označován jako Corbynův protějšek, to podle JTA uvedl v pátek na svém Facebooku.

Melenchon, který v roce 2017 při francouzských prezidentských volbách získal 19 procent, napsal „Jen samé útoky“ této sítě a hlavního rabína Británie, který v novinách uvedl, že Corbyn „podněcuje předsudky“ vůči Židům, přičemž se Corbyn „uprostřed všeho toho obviňování stále jen omlouval“.

Labournisté získali v parlamentu 202 křesel z 650, což je jejich nejhorší výsledek od roku 1935 a ztráta 60 křesel oproti volbám v roce 2017. Předseda vlády Boris Johnson a vůdce Konzervativců získal pohodlnou většinu 365 a polepšil si tak o 48 křesel.

Po porážce oznámil Corbyn svou rezignaci a obvinil z ní nepřátelská média a své odmítnutí zavázat se k Brexitu.

Melenchon byl pevný v tom, že on nikdy, tak jako Corbyn, neodstoupí.

„Nikdy neodstoupím,“ napsal podle JTA. „Žádný bodový systém odchodu do důchodu, žádná německá neoliberální Evropa, zelený kapitalismus nebo klanění se před arogantním diktátem sekretariátu CRIF.“

CRIF je zastřešující organizace židovských skupin ve Francii a ve svém pondělním prohlášení napsala, že Melenchonova rétorika „připomíná“ protižidovskou propagandu francouzských nacistických kolaborantů.

Melenchon byl už v minulosti obviňován z antisemitské rétoriky. Podporuje plošný bojkot Izraele a řekl, že dovolit Izraeli podržet si byť i jen některé izraelské komunity v Judeji a Samaří „je jako nechat lupiče bank ponechat si ukradené peníze.“

V roce 2014 nazval francouzské Židy „agresivní komunitou, která káže zbytku národa“.

Právě minulý měsíc obviňoval krajně levicový vůdce francouzské Židy z podněcování k útoku na něj a prosazování „násilného sektářství“, které podle jeho slov mezi muslimy nezaznamenal.

17.12.2019 06:08 Daniel Žingor202Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova