Praha Jeruzalém

Při příležitosti otevření nového Muzea Přátel Sionu na setkání Christian Media Summit sdílel premiér podrobnosti o konzultacích s Trumpem před přesunem jejich velvyslanectví do Jeruzaléma.

Autor: Yoni Kempinski, 3.11.2019 19:38

V neděli, když v Jeruzalémě zahajoval Christian Media Summit 2019, oslovil premiér Benjamin Netanjahu křesťanské novináře a představitele z celého světa.

„Židé jsou jediný národ na světě, který žije ve stejné zemi, hovoří stejným jazykem, má stejné hlavní město, stejné náboženství a pod stejným jménem, jako před 3000 lety,“ uvedl Netanjahu, když citoval knihu Bible a meč Barbary Tuchmanové.

„Jeruzalém je město, ve kterém vládli židovští králové, kde kázali židovští proroci a kde se modlil a stále se modlí izraelský lid. Pokud bych zapoměl na tebe Jeruzaléme – nikdy jsme nezapoměli a vrátili jsme se.“

Netanjahu se zavázal blokovat jakýkoli plán na rozdělení hlavního města a řekl, že město zůstane pod izraelskou svrchovaností a jednotné.

„Už se nikdy nerozdělí – ne, pokud s tím budu mít co do činění. To se nestane.“

Premiér vzpomínal na rozhovor s prezidentem Trumpem před přesunem amerického velvyslanectví do Jeruzaléma, když spolu konzultovali, jak postupovat.

„Je úžasné, že když (Jeruzalém) nebyl uznán, prezident Trump ho za hlavní město uznal a přesunul tady své velvyslanectví, k tomu mu musíme poblahopřát. A také musíme uznat klíčovou roli velvyslance Friedmana, kterou v tom celém sehrál.“

„Chci, abyste věděli, že než to prezident Trump udělal, tak to se mnou konzultoval. Ptal se: „Co si myslíš, že se stane? Bude z toho mnoho násilí? Budou v arabském světě protesty a demonstrace?““

„Řekl jsem mu: „Podívej, nemohu ti zaručit, že takové protesty nebudou. Ale nemyslím si to.““

„Každopádně to udělal. A jaký byl výsledek? Nic.“

Netanjahu také pochválil Trumpovo rozhodnutí uznat Golanské výšiny za suverénní izraelské území a dodal, že vlažné reakce na tento pohyb prokázaly, že už Izrael není tím vyvrhelem Středního východu, jakým byl kdysi.

„Máme tu i jiné místo s židovskými kořeny. Tady byli Židé už před 2 000 lety, a to pokračovalo až do 8. století, dokud to všechno nezničilo veliké zemětřesení. Na Golanských výšinách jsme objevili 30 starověkých synagog a ty byly pozoruhodně zrekonstruovány.“

„A znovu se prezident Trump rozhodl uznat Golanské výšiny jako součást Izraele, součást suverénního státu Izrael. A znovu mnozí říkali, že dojde k obrovské křeči. A znovu se nic nestalo. Proč se nic nestalo? Tím důvodem je něco ohromného: transformace Izraele v myslích mnoha lidí na Blízkém východě. Už není vnímán jako nepřítel, ale jako nezbytný spojenec proti společnému nepříteli militantnímu islámu. Nejprve proti tomu, který vedl militantní sunnity, tedy proti Al-Káidě a Daesh (ISIS) a teď proti militantním šíitům, vedených Íránem a jeho odnožemi.“

„Je tady jasný posun“ ve vztazích umírněných arabských států vůči Izraeli a to je pro mír zásadní. Takto nakonec míru dosáhneme.

Premiér také vyzdvihl společné „židovsko-křesťanské“ hodnoty Izraele a křesťanského světa a uvedl, že nejbližšími spojenci Izraele jsou jeho „křesťanští přátelé“.

„Nemáme na světě lepší přátele než naše křesťanské přátele.“

„Není náhodou, že je Izrael jediným místem na Středním východě, kde mohou křesťané svobodně praktikovat svou víru.“

Summit, který bude pokračovat až do středy, se koná v hotelu Orient Jerusalem a sjelo se tu na 150 osobností a představitelů z 30 zemí.

Nedělní zahajovací ceremoniál summitu také zahrnoval slavnostní otevření nového Muzea Přátel Sionu spolu s novým online „institutem“ nabízejícím novinářům z celého světa zdroje o Izraeli.

Spolu s premiérem Benjaminem Netanjahuem a jeho manželkou Sárou se akce zúčastnili i velvyslanec USA v Izraeli, David Friedman, starosta Jeruzaléma Moshe Lion, šéf tiskového úřadu Nitzan Chen a několik členů Knessetu. Svůj pozdrav poslal i zakladatel hnutí Přátel Sionu Mike Evans.

04.11.2019 06:16 Daniel Žingor619Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova