Praha Jeruzalém

Nově jmenovaná švédská ministryně zahraničí sice říká, že chce posílit vztahy s Izraelem, ale také věří, že je BDS legitimní.

Autor: Elad Benari, 29.10.2019 00:41

Nově jmenovaná švédská ministryně zahraničních věcí Ann Linde hovořila o své touze posílit vazby své země se Státem Izrael, zároveň však prohlásila, že věří, že hnutí bojkot, odprodej a sankce (BDS) není antisemitské, ale spíše legitimní a nenásilné hnutí.

Ve svých vyjádřeních během parlamentní rozpravy a citované Yediot Aharonot Linde řekla, že je proti bojkotům, ale také řekla, že bojkot je legitimním prostředkem použití nenásilného politického boje za lidská práva a proti „okupaci“.

Rovněž uznala, že Švédsko podporuje řadu organizací působích proti Státu Izrael.

Když byla kritizována proizraelskými zákonodárci, odpověděla, že Švédsko podporuje mnoho organizací bojujících za lidská práva, a tuto otázku je třeba řešit „jak v Izraeli, tak i v Palestině“.

„Podporujeme organizace zabývající se lidskými právy, které pečují o Palestince ve jménu propagace hodnot svobodné a pluralitní společnosti, a nikoli proto, že podporujeme hnutí BDS nebo jeho aktivity,“ vysvětlovala Linde.

Yediot Aharonot uvedly, že vyjádření Lindeové rozhněvaly některé představitele Izraele. Ti měli velká očekávání, že s novou ministryní zahraničí dojde ke zlepšení vztahů se Švédskem. V září odstoupivší Margot Wallstromová byla totiž známá svými protizraelskými prohlášeními a chtěla trávit více času se svou rodinou.

V roce 2014 pak tehdejší ministr zahraničí Avigdor Liberman odsoudil rozhodnutí Švédska uznat Palestinskou samosprávu (PA) za „stát Palestinu“ a prohlásil, že „vztahy na Blízkém východě jsou mnohem složitější než samoskládací nábytek IKEA“.

Wallstromová později odpověděla, že bude „šťastná“, když Libermanovi pošle nějaký nábytek IKEA „a také on uvidí, že to, co musíte dát dohromady na prvním místě, je partner.“

Po tomto incidentu Wallstromová obvinila Izrael z „extrémní agresivity“ a obvinila židovský stát z „dráždění svých spojenců“.

V prosinci 2015 na Izrael znovu zaútočila a během debaty v parlamentu tvrdila, že Izrael bez soudu „popravuje“ teroristy, kteří v Izraeli provádějí útoky nožem.

Několik týdnů před tím na sebe švédská ministryně přivolala ohnivou kritiku, když naznačovala, že za teroristické útoky v Paříži může „palestinská frustrace“ z Izraele.

V roce 2016 Wallstromová během své návštěvy regionu odmítla setkání s izraelskými ministry. Navštívila Ramalláh, kde ji předseda PA Mahmúd Abbás vyznamenal „Velkou hvězdou Jeruzalémského řádu“.

29.10.2019 05:33 Daniel Žingor173Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova