Praha Jeruzalém

Dva američtí představitelé uvedli, že informace o pobytu Abu Bakra al-Bagdadiho poskytla jedna z jeho manželek.

Autor: Elad Benari, 28.10.2019 3:12

Překvapivé informace o možném pobytu vůdce Islámského státu (ISIS) Abu Bakra al-Bagdadiho přišly po zatčení a výslechu jedné z jeho manželek a kurýra letos v létě, uvedli dva američtí představitelé v neděli New York Times.

Vyzbrojena těmito počátečními tipy, začala CIA úzce spolupracovat s iráckými a kurdskými zpravodajskými službami v Iráku a Sýrii. Cílem bylo identifikovat Bagdadiho přesnější místo pobytu. Nasadila tedy špiony, kteří sledovali jeho pravidelné přesuny. To umožnilo americkému komandu v sobotu na Bagdádího zaútočit.

Představitelé, kteří hovořili s The New York Times, ocenili Kurdy, kteří pokračovali v poskytování informací CIA o Bagdádím i poté, co se prezident USA Donald Trump rozhodl stáhnout americká vojska ze Sýrie. Jeden znich uvedl, že syrští a iráčtí Kurdové poskytli pro tento útok víc informací než kterákoli jiná země.

V neděli ráno Trump oficiálně oznámil smrt vůdce ISIS a poskytl podrobné informace o operaci, při níž byl zabit.

Trump uvedl, že zatímco bylo spolu s vůdcem této teroristické skupiny zabito velké množství bojovníků ISIS, USA při operaci neutrpěly žádné ztráty.

Bagdádí „zemřel jako pes a svět je nyní mnohem bezpečnějším místem“, dodal.

V posledních letech přicházely k Bagdádího osudu rozporuplné zprávy. Před rokem bylo oznámeno, že je sice stále naživu, ale zranění a špatné zdraví ho přinutily vzdát se kontroly nad touto teroristickou skupinou.

V roce 2017 Rusko tvrdilo, že by vůdce ISIS mohl být mezi skupinou, která byla zasažena ruským leteckým útokem jižně od Raqqa, což bylo de facto hlavní město ISIS v Sýrii.

Američtí představitelé ovšem ohledně zpráv o Bagdádího smrti zůstali skeptičtí. Bývalý ministr obrany USA Jim Mattis v červenci 2017 uvedl, že předpokládá, že je Bagdádí stále naživu.

28.10.2019 06:06 Daniel Žingor158Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova