Praha Jeruzalém

Na závěr Yom Kippur byli přeživší ze střelby v Hale autobusem odvezeni na hlídané místo, které pro ně připravila policie.

Od: Arutz Sheva, 9.10.2019 23:50

Na závěr Ne’ily, závěrečné modlitby při Yom Kippur, která se konala v nemocnici v Hale, byli přeživší střelby odvezeni autobusem na hlídané místo, které pro ně připravila policie. Přeživší vyjádřili svou židovskou hrdost už v autobuse zpěvem a tancem.

Teroristou, který se dopustil smrtícího útoku, je 27letý německý občan a pravicový aktivista Stefan Balite, který se před střelbou zdokumentoval a řekl: „Židé jsou příčinou všech problémů.“ Sám sebe nazýval „popíračem holocaustu“ a měl i další antisemitská prohlášení.

Podezřelý dokumentoval všechny události naživo, kdy s videem natočil zastřelení dvou lidí a následně neúspěšný pokus proniknutí do synagogy. Svědci uvedli, že byl podezřelý ozbrojen, měl na sobě helmu s kamerou a vojenské oblečení.

Předseda židovské komunity ve městě uvedl, že se útočníci pokusili během modliteb proniknout do synagogy, ale to jim bylo strážemi znemožněno. V době útoku bylo v synagoze 50 až 70 věřících.

10.10.2019 06:17 Daniel Žingor178Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News