Praha Jeruzalém

Hizballáh tvrdí, že při raketovém útoku na severní Izrael, zničil tank IDF. IDF rozkázala otevřít protiraketové kryty ve všech pohraničních městech.

Autor: David Rosenberg, 1.9.2019 16:58

IDF v neděli odpoledne hlásila, že z libanonského území bylo na sever Izraele odpáleno několik projektilů, které dopadly poblíž města Avivim u izraelsko-libanonské hranice.

Podle předběžné zprávy IDF šlo o protitankové rakety, které byly odpáleny na armádní vozidla poblíž hranic a základnu IDF.

Mluvčí IDF uvedl, že raketový útok z jižního Libanonu měl za následek „více zásahů“, ale nespecifikoval, zda došlo k obětem.

„Z Libanonu byla odpálena řada protitankových raket na vojenská vozidla a základnu IDF. Bylo potvrzeno několik zásahů.“

Izraelské síly „palbu opětovaly a zaměřily se při tom na zdroj útoku a další cíle v jižním Libanonu“, pokračoval mluvčí IDF.

K odpovědnosti za tyto útoky se přihlásila libanonská teroristická skupina Hizballáh a zároveň prohlásila, že zničila vozidlo IDF.

Hizballáh „zničil vojenské vozidlo na cestě do kasáren Avivim a zabil nebo zranil ty, co byli uvnitř,“ uvedla ve svém prohlášení teroristická skupina.

IDF nařídila, aby byla všechna města do čtyř kilometrů od libanonské hranice v pohotovosti, aby její obyvatelé zůstali doma a nařídila otevření veřejných protiraketových krytů.

Rozkaz k evakuaci do krytů zadím nebyl dán, IDF však dodala, že v případě nutnosti evakuace se ozvou sirény.

IDF také nařídila zemědělcům, aby zastavili veškerou činnost v blízkosti libanonských hranic, a požádala řidiče, aby se v pohraničním pásmu čtyř kilometrů vyhnuli cestování.

Rakety byly odpáleny dva dny poté, co se Hizballáh zavázal k útoku na Izrael po údajném izraelském útoku na jeho zařízení v Bejrútu 25. srpna.

Zpráva kuvajtských Al Rai tvrdila, že Hizballáh plánoval zasáhnout izraelské cíle do 72 hodin od minulého pátku.

02.09.2019 06:43 Daniel Žingor304Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova