Praha Jeruzalém

Zpráva rakouské zpravodajské služby uvádí, že radikální islámský terorismus je v zemi stále největší bezpečnostní hrozbou.

Autor: Elad Benari, 16.8.2019 4:38

Zpráva rakouské zpravodajské služby uvádí, že radikální islámský terorismus je v zemi stále největší bezpečnostní hrozbou. Největší obavy vzbuzují vracející se bojovníci Islámského státu (ISIS), uvádí Breitbart, který cituje rakouské Kronen Zeitung.

Zpráva, která pochází z rakouského Úřadu pro ochranu ústavy (BVT), uvádí, že navrátilci ze Středního východu jsou ve svých akcích obtížně předvídatelní a představují nebezpečí, protože mohou mít bojové zkušenosti získané v zahraničí.

Do konce loňského roku, odhaduje BVT, odcestovalo do války pod hlavičkami radikálních islámských teroristických skupin v Sýrii nebo Iráku nejméně 320 Rakušanů, přičemž 107 bylo pravděpodobně zabito a 93 se jich vrátilo.

Agentura prý používá nové metody k řešení hrozeb radikálního extremismu a v říjnu loňského roku stanovila nový plán založený na prevenci teroristických útoků a deradikalizaci současných extremistů.

V reakci na výzvy Rakušanů cestujících na Blízký východ, aby se připojili k džihádistickým skupinám, rakouský parlament v únoru 2015 schválil zákon zakazující financování muslimských organizací ze zahraničí a vyžadující, aby imámové mluvili německy.

V červnu téhož roku rakouský soud odsoudil devět lidí čečenského původu, kteří byli spolu s jejich tureckým řidičem zatčeni na cestě k teroristům Islámského státu (ISIS).

V lednu 2017 rakouská ozbrojená komanda zatkla muže podezřelého z plánování teroristického útoku ve Vídni.

16.08.2019 06:49 Daniel Žingor504Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova