Praha Jeruzalém

Generálmajor IDF Yitzhak Brick: „V další válce by na nás mohlo dopadat 1.000 – 2.000 raket denně – Bůh nám pomáhej.“

Od: Arutz Sheva, 14.6.1919 11:13

V pátek pro 103FM uvedl bývalý ombudsman IDF generálmajor v záloze Yitzhak Brick o svém setkání se zástupcem náčelníka generálního štábu. Během psaní Brickovy zlověstné zprávy z ledna 2019 o nedostatku připravenosti IDF na velkou vojenskou konfrontaci byl hlavním generálem IDF Zamir.

Zamir podle Bricka neprobíral skutečnosti uvedené ve zprávě. „Zamir řekl, že souhlasí s tím, že jsme ve vážných problémech. Četl zprávu, napsal moje doporučení a začal je realizovat, stejně jako náčelník generálního štábu Aviv Kochavi, který problém pochopil, i když tehdy byl jen zástupcem náčelníka generálního štábu.“

Brick dodal, že výbor Ilana Harariho, který jeho zprávu kritizoval, přiznal, že má pravdu: „Velitel IDF a šéf výboru Harari mi řekl, že fakta jsou skličující,“ řekl Brick, který zdůraznil, že „Harari byl jmenován náčelníkem generálního štábu IDF a jemu byl podřízený – tak přirozeně nemohl uvést, že armáda na válku připravena není.

Brick si tvrdě stojí za svým názorem, že jsou v organizační struktuře IDF nutné významné změny. „Pokud se armáda nenaučí přijímat kritiku a řešit problémy, potom nám pomáhej Bůh,“ řekl Brick a zopakoval své varování, že příští vojenská kampaň bude obtížnější než kterákoli dřív.

„Příští válka bude ta nejhorší v historii Izraele. Každý den na nás dopadne 1.000 až 2.000 střel, vážících až 100 kilogramů a to jsou už přesně naváděné rakety,“ varoval Brick a dodal, že by se Judea a Samaří stala frontou s tisíci ozbrojených Tanzim (členů palestinských milic) kteří opustí své palestinské vesnice a začnou střílet na všechny strany. „Budeme potřebovat jednotky pěchoty na několika frontách a takové možnosti v tuto chvíli nemáme,“ uzavřel Brick.

A co politická aréna? Podle Bricka je politická situace ještě horší. „Sedím a mluvím se členy kabinetu, s jedením po druhém, trávím hodinu s každým z nich a ukazuje se, že armádu neznají. To jsou lidé, kteří dělají osudová rozhodnutí – a nevědí téměř nic.“ Brick říká, že ho nikdo na jeho schůzkách se členy kabinetu nebral vážně. „Když dojde na lámání chleba, je hlavním cílem ministrů vlády, jejich politická kariera,“ řekl.

Navzdory tvrdým útokům na sociálních sítích, včetně tvrzení, že je ovlivněn traumatem z Jom Kippurské války a prohlášení naznačující Brickovo šílenství, se Brick nevzdal a nadále si na svých odhaleních pravdivého stavu o hluboce zakořeněných problémech IDF trvá. „Mnozí se obávají o mé zdraví, bojí se, že bych mohl dostat mrtvici nebo infarkt. Není mnoho lidí, kteří by odvážně a odhodlaně čelili takovému impozantnímu systému, jako je IDF.“

„Prožil jsem toho už dost a viděl jsem, co se s Izraelem stane, když není připraven na válku. Dělám pro lidi v Izraeli, co je správné dělat – tak abychom, po příští válce, nepočítali jen naše ztráty.“

16.06.2019 05:53 Daniel Žingor1061Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova