Praha Jeruzalém
https://youtu.be/zDsXA8nXVjA

Video je z války na jihovýchodě Ukrajiny, jakých je na internetu velké množství a které na tento server nepatří. V závěru, ale tento člověk odkrývá svoje velmi zajímavé motivy proč šel bojovat proti Ukrajině.

Bojovník uvádí, že do bojů se zapojil již 23.4.2014 dobrovolně bez nároku na odměnu. (musel se rozhodnout velmi rychle, protože je to brzy po začátku bojů – útok na policejní stanice ve Slovjansku a Kramatorsku 12.4.2014). Byl součástí skupiny Iskra 1, která po příjezdu do Doněcku vystoupila na vojenské přehlídce a hned druhý den tj. 26.5.2014 byla v bojích o doněcké letiště téměř zničena (jedná se o jednu ze známých událostí války). Říká, že během bojů padl pouze jeden bojovník z Čečny a ostatní (asi 35 lídí) byli zabiti během ústupu (dnes se má za to, že je postříleli vlastní, protože ústup byl tak chaotický, že ustupující bojovnící byli považováni za útok ze strany Ukrajiny).

Postupně se vypracoval na velitele odstřelovačů, ale byl zajat. Poměrně dost času rozhovoru věnuje době v ukrajinským zajetí, kde se podle jeho slov k němu chovali normálně (při výsleších ho ani jednou neudeřili) a nakonec byl vyměněn. Také uvádí, že ani přes to dobré jednání ke svým věznitelům svůj postoj nezměnil. Zůstali pro něj vrahy, ale díky nim změnil svůj postoj k zajatcům a nadále se k nim bude chovat minimálně stejně dobře jako to zažil v ukrajinském zajetí. Jako jednu z životních zkušeností uvádí, že všem ve válce pomáhal Bůh, protože opravdových zázraků tam viděl hodně.

Nejzajímavější část začíná od 15:22, kdy dostává otázku: Proč Ty osobně jsi tam jel, co Tě k tomu vedlo? Odpovídá: „Moje odpověď bude směšná, ale pravdivá. Jsem Žid. Můj dědeček do roku 1946 nebo 48 na západní Ukrajině bojoval s banderovci. Vyrostl jsem na povídání o těchto bojích a bral jsem to jako pohádku z minulosti. Ale když jsem se s tím pak setkal v realitě, tak mi nezůstalo nic jiného než jít dodělat dědečkovu práci. Nyní je všechno jinak. Rozumím této válce a chtěl bych jí nerozumnět. Válka tam probíhá ne proti Novorusku, ale proti Rusku. A jednoduše už odejít nemohu. Jsem ruský voják.“

18.05.2019 06:07 JiBu237Zdroj: Redakce Israel.cz

Klíčová slova