Praha Jeruzalém

Ve věku 92 let zemřel v únoru letošního roku v Rosově na Donu (Rusko) Michail Zirčenko (Михаил Зирченко), který během války zachránil před fašisty 32 lidí. Za tento jeho čin mu byl roce 2004 organizací Jad Vašem udělen titul Spravedlivý mezi národy.

Michail se narodil a vyrostl v neveliké ukrajinské vesnici Blahodatne (Благодатне). Jeho otec Pavlo se v roce 1941 ujal 7 židovských rodin. Bylo potřeba vyrobit jim falešné dokumenty, ty vyráběl jeho otec a Michail, kterému tehdy bylo 16 let razítkoval. „Tehdy přišlo vhod moje umělecké obdarování od Boha“ vzpomínal. Razítka vyřezával ze syrových brambor a mazal vejci nebo vodou. Napřed je vyzkoušel nanečisto. „Nejvíce mne bavilo vyřezávat dvouhlavou orlici“ uvedl.

Tehdy se zformovala i jeho budoucí profese – později se stal umělcem.

Během války prožil i další „dobrodružství“. Na podzim roku 1943 těsně před osvobozením jejich vesnice dělali němci zátah na muže a mladíky, kteří by mohli pomoct Rudé armádě a tak se dostal do koncentračního tábora, ze kterého se mu podařilo uprchnout, ale znovu byl chycen a měl být zastřelen. Ale jak se ukázalo voják, který ho měl v lese zastřelit nebyl němec, ale čech, který ho pustil se slovy: „Utíkej k mámě“. Po tom co se zotavil vstoupil do armády a bojoval až do konce války s Japonskem.

Já, syn Vaším otcem a Vámi zachráněné Jekatěriny Spičiněvské (Екатерина Спичиневска), se slzami v očích a klečící na kolenou, vyjadřuji Vašemu otci a Vám hlubokou a upřímnou vděčnost za Váš čin. Z celé velké rodiny Gontových tehdejší generace je nyní živá pouze moje máma. Rodina, která je nyní veliká, ale to už je další generace, kterou neznáte, ve svých srdcích nese jménо Vaše, Vaší sestry Aničky a samozřejmě především Vašeho otce Pavla Sergejeviče Zirčenka.

Toto vyznání vyjádřil pod článkem o Spravedlivých mezi národy v časopise Eskvajr (Эсквайр) Igor Spičiněvskij (Игорь Спичиневский)

Více detailů najdete zde.

08.05.2019 05:56 JiBu135Zdroj: Redakce Israel.cz

Klíčová slova