Praha Jeruzalém

Viceprezident odsuzuje antisemitské tweety Ilhan Omaraové: Ti, kteří se účastní antisemitských experimentů, by měli čelit následkům.

Autor: Elad Benari, 13.2.2019 5:29

Americký viceprezident Mike Pence v úterý večer odsoudil antisemitské tweety Ilhan Omaraové (Demokrati-Minnesota) a nazval je „hanbou“ a dodal, že „její omluva nebyla dostatečná“.

„Antisemitismus nemá v kongresu Spojených států žádné místo, o to méně ve Výboru pro zahraniční záležitosti. Ti, kteří se účastní antisemitských experimentů, by neměli být jen odsouzeni, měli by nést důsledky svých slov,“ napsal na Twitteru.

Muslimka Omaraová způsobila v neděli rozruch poté, co reagovala na Twitteru na dva dny staré výhrůžky republikána Kevina McCarthyho, aby proti ní byly podniknuty kroky kvůli jejím předchozím výrokům o Izraeli. Omarová tipovala, že podpora Izraele ze strany zákonodárců, je ovlivněna penězi.

Demokratičtí vůdci Omaraovou za její výroky odsoudili, jako například Chelsea Clintonová, dcera bývalého prezidenta Billa Clintona, která řekla: „Měli bychom očekávat, že všichni zvolení zástupci bez ohledu na stranu a všechny osobnosti veřejného života nebudou provozovat antisemitismus.“

Židovské organizace, včetně Národní rady pro mladé v Izraeli a Konference předsedů hlavních židovských organizací, také Omaraovou odsoudily.

Ve snaze zabránit dalším škodám se Omaraová v pondělí za své tweety omluvila.

Zároveň uvedla, že potvrzuje svůj postoj k „problematické úloze lobbistů v naší politice, ať už jde o AIPAC, NRO nebo o průmysl fosilních paliv. Už to trvá příliš dlouho a musíme být ochotni to pojmenovat.“

Ještě dříve v úterý prezident Donald Trump vyzval Omaraovou, aby po svém antisemitském tweetu odstoupila z Kongresu a označil její omluvu za „chabou“.

13.02.2019 05:07 Daniel Žingor170Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News