Praha Jeruzalém

Norský ministr zahraničí kritizuje rozhodnutí Izraele neprodloužit mandát pozorovací mise v Hebronu.

Autor: Ben Ariel, 30.1.2019 2:16

Norský ministr zahraničí v úterý kritizoval rozhodnutí Izraele neprodloužit mandát Dočasné mezinárodní přítomnosti v Hebronu (TIPH).

„Jednostranné izraelské rozhodnutí může znamenat, že realizace významné části dohod z Oslo je přerušena,“ řekla ministryně zahraničí Ine Eriksen Soereideová ve svém prohlášení agentuře Reuters.

„Situace v Hebronu je nestabilní a charakterizovaná konflikty,“ uvedla a dodala, že ukonečení pozorovatelské mise, kterou Norsko posledních 22 let vedlo, je proto „znepokojující“.

Předseda vlády Benjamin Netanjahu v pondělí oznámil, že se rozhodl neprodloužit mandát pozorovatelských síl TIPH působících v Hebronu a řekl: „Nepovolíme pokračující přítomnost mezinárodních sil působících proti nám.“

TIPH má jedinečný status, přestože je nevládní organizací financovanou šesti zeměmi: Švédskem, Tureckem, Švýcarskem, Norskem, Dánskem a Itálií.

Na rozdíl od ostatních nevládních organizací byli tito pozorovatelé informováni, pravidelně se setkávali se zástupci obranných sil a měli volný přístup ke všem místům v Hebronu, a to jak na židovské straně, tak na straně arabské.

TIPH ovšem využila situaci na podporu vyprávění palestinské verze příběhu. Nedávno byla odhalena existence knihy prodávané touto organizací teroristům z Hebronu. Kniha mimo jiné uvádí, že britský mandát pro Palestinu skončil kvůli „sérii sionistických teroristických operací“.

V roce 2011 byla zadržena hlídka TIPH, která tvrdě napadla hlídkujícího vojáka, který jí odmítl dovolit, aby prošla kontrolním stanovištěm do židovské oblasti Hebronu uprostřed soboty. V tomto případě z toho nebyl vyvozen žádný důsledek.

V červenci člen TIPH, který se zúčastnil prohlídky organizace Breaking the Silence v Tel Rumeida v Hebronu, udeřil 10letého židovského chlapce. Člen byl zatčen a Ministerstvem zahraničí donucen opustit Izrael.

O několik týdnů později nařídil Netanjahu, aby byl povolán velitel TIPH a Ministerstvu zahraničí objasnil zveřejněné záznamy Arutz Shevy, na nichž zahraniční pozorovatelé prorážejí pneumatiky automobilu židovského obyvatele Hebronu.

30.01.2019 07:11 Daniel Žingor396Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova