Praha Jeruzalém

JERUZALÉM – Poté, co Hamas v pátek odmítl 15 milionů dolarů Kataru, hrozí v Gaze „okamžitou reakcí“ na „izraelskou agresi“, uvedly libanonské noviny Al-Akhbar. Kan News citovaly, že reakce bude „větší než poslední odpověď“ před několika měsíci, kdy Hamás na Izrael odpálil stovky raket.

Autor: Dov Benovadia; Pátek 25. ledna 2019 2:39

Hrozba Hamasu přichází poté, co Islámský džihád ve čtvrtek Izraeli vyhrožoval, že zvýší své teroristické aktivity vůči Izraeli. Bezpečnostní představitelé Izraele berou, podle Kan News, tyto hrozby vážně a v očekávání masových nepokojů nasadili podél hranice s Gazou další jednotky.

Představitelé se domnívají, že tato Íránem financovaná teroristická skupina, se pokusí „pomstít“ izraelský útok na íránské cíle v Sýrii ze začátku týdne. Bezpečnostní představitelé ve čtvrtek v oblasti Tel Avivu aktivovali řadu systémů protiraketové obrany Iron Dome a předpokládají raketový útok na centrální Izrael.

Libanonské noviny citovaly vrcholného představitele Islámského džihádu, který řekl, že “ je region blíž k válce než v minulosti. Izrael nezruší blokádu Gazy, dokud nepozvedneme zbraně a Gaza si musí zvolit mezi složením zbraní nebo válkou. Věřím, že si vybere válku.“

Zdroje Hamasu pro Kan News oznámily, že už nebudou tolerovat situaci, kdy Izrael zadrží peníze poskytnuté Katarem na platy teroristů. Převedení 15 milionů dolarů v hotovosti do pásma Gazy proběhlo o dva týdny později, poté co Izrael peníze, v reakci na raketové útoky teroristické skupiny, zadržel.

Hamas v pátek, ústy svého mluvčího, uvedl, že odmítá čtvrteční platbu ve výši 15 milionů dolarů kvůli „novým podmínkám, které se Izrael pokouší vznést,“ Podle mluvčího se Izrael snaží omezit způsob, jakým Hamas peníze rozděluje a povzbuzuje Katar v jeho návrhu, aby Hamas místo hotovosti dostával potraviny a palivo. Teroristická skupina trvá na hotovosti a nyní nově požaduje, aby dostávala „navýšení“ z 15 milionů dolarů na 22 milionů dolarů měsíčně.

V jednání je kvůli Hamasu ještě jedna další částka ve výši 15 milionů dolarů a tato teroristická skupina tvrdí, že Izraeli nebude tolerovat žádné další zpoždění. „Nedovolíme, aby naše peníze držel jako rukojmí Izrael. Někdy je pustí a někdy ne. Pokud mají peníze příjít první měsíc, potom mají příjít první měsíc.“

25.01.2019 13:20 Daniel Žingor947Zdroj: HAMODIA

Klíčová slova