Praha Jeruzalém

Trump varoval, že pokud Turecko zaútočí na kurdské síly podporované USA v Sýrii, Spojené státy „zlikvidují Turecko ekonomicky“.

Od: Associated Press, 14. ledna 2019

Upozornění prezidenta Donalda Trumpa, že pokud Turecko zaútočí na kurdské síly podporované americkými státy v Sýrii, Spojené státy „ekonomicky zlikvidují Turecko“ vyvolaly ostré reakce od Ankary a mluvčího prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Trumpovo rozhodnutí o stažení amerických jednotek ze Sýrie zanechalo kurdské spojence Spojených států ve válce proti ISIS vydáno na pospas útokům Turecka. Ankara vnímá syrské kurdské síly podporované USA jako teroristy navíc spojené s povstalci v Turecku.

Turecký prezidentský mluvčí Ibrahim Kalin reagoval na Trumpův Twitter slovy: „Teroristé nemohou být vaši partneři a spojenci.“ Také trval na tom, že Turecko „bojuje proti teroristům, ne Kurdům“ jako lidem.

V nedělním tweetu Trump také varoval kurdské síly, aby „neprovokovaly Turecko“.

Stahování USA začalo dodávkami vojenské techniky, uvedli představitelé obrany USA. V nadcházejících týdnech se však očekává, že odejde kontingent přibližně 2 000 vojáků, i když Bílý dům tvrdí, že bude nadále na ISIS udržovat tlak.

Jakmile budou tito vojáci pryč, Spojené státy tak ukončí tři roky organizování, vyzbrojování, poradenství a poskytování vzdušného krytí syrským, kurdským a arabským bojovníkům v otevřené kampani, které připravila předchozí Obamova administrativa, aby se finálně vypořádala s bojovníky ISIS.

„Začátek pozvolného a plynulého stahování ze Sýrie probíhá v době, kdy je malý zbytek kalifátu ISIS tvrdě napadán z mnoha směrů,“ vysvětlil Trump. „Napadneme ho znovu ze stávajících blízkých základen, pokud by se zreformoval. Zničíme Turecko ekonomicky, pokud zasáhne Kurdy.“

Rozhodnutí Trumpa opustit Sýrii bylo původně oznámeno jako rychlé, ale později zpomalilo, šokovalo americké spojence a rozhněvalo Kurdy v Sýrii. Také podnítilo rezignaci ministra obrany Jima Mattise a kritiku Kongresu. Senátor Jack Reed, Rhode Islandský demokrat, označil toto rozhodnutí za „zradu našich kurdských partnerů“.

15.01.2019 01:16 Daniel Žingor231Zdroj: World Israel News

Klíčová slova