Praha Jeruzalém

Prezident Donald Trump v úterý potvrdil, že USA odstoupí od jaderné dohody s Íránem z roku 2015.

Autor: Ebin Sandler, World Israel News

Americký prezident Donald Trump prohlásil, že USA opustí společný komplexní akční plán z roku 2015 (JCPOA), dohodu, podle níž byly Spojené státy povinny omezit bolestivé ekonomické restrikce vůči Íránu spolu s pravidelnými „výjimkami“, které defakto-technicky sankce pozastavily.

„Oznámím dnes, že USA odstoupí od jaderné dohody s Íránem,“ oznámil Trump z Bílého domu v úterý odpoledne.

Dále uvedl, že „íránské sliby nejsou nic než jen lži“, ve vztahu k ujištěním islámské republiky v rámci této dohody, kterou také nazval „obrovskou fikcí“.

Počínaje prezidentskou kampaní Trump jasně deklaroval, že vyvede Spojené státy pryč od té „nejhorší dohody, kterou kdy USA uzavřelo.“ Důvody, které Trump uvedl, byly íránký pokračující vývoj balistických raket, jeho role v krutých válkách v Sýrii a Jemenu a skutečnost, že Írán lhal o svém programu vývoje jaderných zbraní.

Co se týče posledního bodu, izraelský premiér Benjamin Netanjahu minulý týden představil půl tuny důkazů, které potvrzují, že Írán nejen že vyvíjel jaderné zbraně, ale také pečlivě uchovával veškeré záznamy týkající se tohoto programu. Izraelským zpravodajským službám se podařilo získat z Íránu záznamy, které mnozí považovali za fikci, a které dokazují, že Írán opakovaně lhal, když byla dohoda (JCPOA) uzavírána.

V úterý se Trump výslovně odkazoval na tyto důkazy, kromě jasného označení íránské teroristické činnosti v průběhu čtyřicetileté historie jejich režimu a jeho „krvavých ambicích, které od podpisu dohody pouze vzrostly“.

„Dohoda umožnila Íránu pokračovat v obohacování uranu … výměnou za velmi slabé limity omezující činnost režimu, „lamentoval Trump a odkazoval také na „zlověstné aktivity Íránu v Sýrii, Jemenu a dalších místech po celém světě „.

„Amerika nebude držena jako rukojmí,“ varoval Trump se slibem, že „obnoví jaderné sankce vůči iránskému režimu … nejvyšší úroveň ekonomických sankcí.“

Evropští vůdci jsou stále za zachování dohody, přičemž státy, jako je Německo, které se intenzivně podílí na obchodních jednáních s islámskou republikou, budou nepochybně omezeny, pokud budou obnoveny sankce USA.

Státy na Blízkém východě, jako je Izrael, Jemen a Saúdská Arábie, zůstávají v pohotovosti vůči zvyšující se agresi Íránu. Iránské revoluční gardy operují v Sýrii a vytvořily zde, v probíhající občanské válce, velmi silné vojenské zázemí.

Sankce budou podle Trumpa nastaveny do módu „zadržení“, kdy budou jiné zahraniční společnosti předmětem amerických sankcí, pokud by obchodovaly s íránskými subjekty.

Íránský prezident Hassan Rouhani v pondělí prohlásil, že Írán by mohl zůstat v této jaderné dohodě i v případě, že z ní USA odstoupí a varoval, že Teherán bude nadále odolávat jakýmkoli pokusům USA omezit íránský vliv v tomto regionu.

Trump ukončil svůj úterní projev na pozitivně – prohlásil: „Budoucnost Íránu patří jeho lidem … ti si zaslouží národ, ve kterém budou naplněny jejich sny. „

08.05.2018 06:34 Daniel Žingor226Zdroj: World Israel News