Praha Jeruzalém

Američtí činitelé citovaní zpravodajstvím NBC tvrdí, že za nedělním úderem na syrské cíle byl Izrael a zlikvidoval tak desítky íránských vojáků.

Od: World Israel News

V reakci na nálet na syrské město Hama tuto neděli, který zabil desítky iránských vojáků a vyrazil tak Íránu zbraň z rukou, oznámili tři američtí představitelé zpravodajství NBC, že za operací stojí Izrael. Také poukázali na to, že tyto poslední útoky v Sýrii jsou důkazem, že Izrael a Írán jsou na pokraji otevřeného konfliktu.

Tito američtí představitelé tvrdí, že izraelské F-15 se zaměřily na Hama, protože na tuto syrskou základnu, obsazenou 47. brigádou Íránu, Írán nedávno dodal zbraně. V rámci nich údajně rakety země-vzduch.

Tato nejnovější zásilka měla být vyvrcholením dvoutýdenních dodávek zbraní cestou íránských vojenských nákladních letů do Sýrie, které obsahovaly rakety, ruční zbraně a střelivo pro Assadův brutální režim. Někteří představitelé USA také věří, že zbraně jsou určeny pro iránské pozemní síly v Sýrii, které hledají jak zaútočit na Izrael. Taková iránská zásilka byla již léta v americkém hledáčku v souvislosti s teroristickou skupinou Hizballáh, která v Sýrii brání Assadův režim a je klíčovým cílem íránské podpory zbraněmi a infrastrukturou.

Představitelé USA citovaní NBC tvrdili, že se Izrael připravuje na vojenskou akci a to v ideálním případě s podporou USA.

V úterý izraelský premiér Benjamin Netanjahu prohlásil CNN, že zatímco „nikdo“ nechce válku, Izrael se musí „postavit“ proti íránské agresi, což je postoj, který Netanjahu považuje za „způsob, jak předcházet válce“.

V minulém týdnu v Pentagonu spolu také mluvili o íránských aktivitách v Sýrii americký ministr obrany James Mattis a izraelský ministr obrany Avigdor Lieberman.

„Íránské síly … nebo síly Íránem nastrčené se pokoušejí dostat blíž k izraelské hranici, tím myslím velmi blízko, a viděli jste, že Izrael v tomto ohledu jedná,“ řekl Mattis NBC, když diskutoval o rostoucím napětí.

01.05.2018 09:04 Daniel Žingor214Zdroj: World Israel News

Klíčová slova