Praha Jeruzalém

„Za pár dní se Trump rozhodne, co udělá s jadernou dohodou. Jsem si jistý, že udělá to, co je správné pro USA, to je správné i pro Izrael a je to i správná věc pro světový mír, „uvedl Netanjahu poté, co odhalil hluboké lži Íránu o jeho jaderném programu.

Od: TPS a World Israel News

V pondělí večer během 17-ti minutové prezentace v komplexu ministerstva obrany v Tel Avivu odhalil předseda vlády Benjamin Netanjahu více než 100 000 dokumentů získaných izraelskou zpravodajskou službou Mossad z tajného skladu v jižním Teheránu. V projevu zaměřeném k mezinárodnímu společenství a předneseném v angličtině předseda vlády předvedl fotografie klasických map, grafů, fotografií, plánů a videí dokumentujících pokračující úsilí Íránu na vytvoření jaderných zbraní.

Izrael již mnoho let věděl, že Írán má tajný program jaderných zbraní nazvaný Project Amad, řekl Netanjahu. „Nyní můžeme dokázat, že PA je komplexní program pro vývoj, kontrukci a testování jaderných zbraní.“

„Inkriminující“ důkaz, pokračoval (Netanjahu), je součástí půl tuny materiálů a USA mohou zaručit jeho pravost. To budeme také sdílet s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE).

Dokumenty jsou „nyní na velmi bezpečném místě,“ řekl.

Netanjahu zdůraznil, že jaderná dohoda neudělala nic k vyvrácení úsilí Íránu na integraci jaderných hlavic na balistické střely, včetně Shahabu 3 s dlouhým doletem a rozšíření rozsahu raket schopných nést jaderné hlavice.

Hlavice už mohou zasáhnout Moskvu

„Mohou zasáhnout Rijád, Tel Aviv, Moskvu, ale i podstatně vzdálenější cíle,“ dodal.

Netanjahu také ukázal fotografický důkaz o jaderném areálu Fordo, který je vestaven do hory asi 200 kilometrů jižně od Teheránu, a řekl, že od podpisu jaderné dohody v roce 2015 se šesti globálními mocnostmi v něm mohli pracovat ve zrychleném provozu.

„Nestavíte odstředivky dovnitř hory, abyste vyvinuli izotopy pro medicínu. Děláte to, abyste vyvinuli jaderné zbraně,“ řekl Netanjahu.

Podle dohody o jaderných zbraních, aby se Fordo udrželo provozuschopné, bylo od Íránu agenturou IAEA požadováno, aby odstranila svůj jaderný program, vysvětlil premiér. Ale když jaderný dozor vydal v prosinci roku 2015 závěrečnou zprávu o této záležitosti, Írán lhal, řekl.

„Byla to šance Íránu, se očistit. Mohli říct pravdu, mohli říct, že program odložili a materiál zničili. Írán však ve skutečnosti popřel existenci jakéhokoli koordinovaného programu zaměřeného na vytvoření jaderné zbraně, “ uvedl dále Netanjahu a dodal, že důkazy dokazují, že opak je pravdou.

Zpráva tajných služeb obsahovala několik závěrů, předseda vlády řekl: že Írán lhal o tom, že nikdy neměl program na výrobu jaderných zbraní; že i po podepsání dohody Irán nadále uchovával a šířil materiály pro jejich budoucí použití; a že Írán znovu lhal v roce 2015, když se před MAAE neočistil od toho, k čemu se zavázal.

Zeptal se rétoricky: Proč by teroristický režim skrýval a pečlivě katalogizoval své tajné jaderné dokumenty, pokud je nechtěl použít později?

Jak se blíží termín 12. května pro D. Trumpa k tomu, aby rozhodl, zda opustí společný komplexní akční plán – takzvanou jadernou dohodu s Íránem, řekl Netanjahu, že si je jist, že prezident Spojených států Donald Trump „udělá správnou věc pro Spojené státy, Izrael a mír ve světě. „

Netanjahu v pondělí večer také promluvil s ruským prezidentem Vladimírem Putinem, když se objevily tyto dokumenty o íránském plánu na získání jaderných zbraní. Oba také diskutovali o situaci v Sýrii a dohodli se na setkání v blízké budoucnosti, řekl mluvčí úřadu předsedy vlády.

„Úžasná práce tajných služeb“

Netanjahuova proslulá prezentace získala výtečné hodnocení od členů vládnoucí koalice i parlamentní opozice. Člen Knessetu (MK) Yoav Kisch z Netanjahuovy Likud strany ocenil premiéra na Twitteru za „odhalení (íránských) lží a deformací a naivitu dohody, kterou s ním podepsala (mezinárodní společenství)“.

„Byla to ohromná práce tajných služeb,“ řekl Kisch.

MK Itzik Shmueli, člen opozičního sionistického svazu, použil ještě vřelejší slova, aby pochválil zpravodajské služby.

„Mé srdce se dme hrdostí nad kuráží a schopnostmi našich odvážných agentů Mossadu“, kteří přinesli domů zpravodajský zisk, který je „obrovský, jak z hlediska kvantity, tak kvality“, napsal.

„Dokonce i největší nevěřící Tomášové na světě musí nyní vyvozovat zřejmé závěry a požadovat okamžité zlepšení dohody, která byla podepsána mezi P5 + 1. Konkrétně musí být zrušeno datum ukončení dohody, program vývoje balistických raket musí být zastaven, Íránu musí být zabráněno v rozvoji pokročilých odstředivek pro obohacování (uranu) a musí být zastavena íráská agresivita v Sýrii a v celém regionu, „napsal Shmueli.

30.04.2018 20:48 Daniel Žingor215Zdroj: World Israel News