Praha Jeruzalém

Erdogan napadl Izrael jako „teroristický stát“, a to v situaci, kdy čelí masivní vlně odsouzení, kvůli rostoucímu počtu Kurdů zabitých tureckými silami.

Od: World Israel News

Poté, co premiér Benjamin Netanjahu v neděli tvrdě zkritizoval tureckého prezidenta Recep Tayyipa Erdogana, za výroky ohledně izraelského zvládání násilných nepokojů v Gaze, vypálil Erdogan řadu nových urážek zaměřených na hlavu židovského státu.

Erdoganovy komentáře byly očividně vyvolány Netanjahovým vyjádřením, že turecký vůdce „není zvyklý na to, aby na něj někdo reagoval“, nebo aby byl konfrontován kvůli „okupaci severního Kypru, invaze do kurdského pásma nebo napadení civilistů v Afrinu. “ Netanyahu varoval Erdogana, že za tohoto stavu,“ by jim neměl kázat o hodnotách a mravnosti. „

Erdogan odpověděl tím, že nazval Izrael „teroristickým státem a okupanty“ a Netanjahua „teroristou“.

Ve stejných komentářích, citovaných v tureckém Daily Sabah, se Erdogan přímo zmínil o své „afrinské operaci“ v odkazu na útok Turecka na kurdské síly v severní Sýrii, který vyvolal hněv mezinárodního společenství.

Podle Syrské organizace pro lidská práva bylo od doby, kdy Ankara zahájila útok na Afrin, zabito 288 civilistů jiní odhadují, že obětí je spíš někde kolem 500.

V neděli Netanyahu vystoupil na tiskové konferenci v Paříži spolu s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, když se přímo vyjádřil k Erdoganovi: „Nejsem zvyklý poslouchat přednášky o morálce od vůdce, který bombarduje kurdské vesnice ve svém rodném Turecku, který vězní novináře, pomáhá Iránu obcházet mezinárodní sankce a pomáhá teroristům vraždící nevinné lidi, včetně těm z Gazy. Tento muž nás nebude poučovat. „

01.04.2018 19:19 Daniel Žingor146Zdroj: World Israel News

Klíčová slova