Praha Jeruzalém

Jméno římského guvernéra Jeruzaléma Piláta Pontského bylo identifikováno na bronzovém prstenu objeveném před 50 lety.

Od: World Israel News

Izraelský deník Ha’aretz uvádí, že na bronzovém prstenu, který byl objeven při výkopových pracech v Herodionu u Betléma před 50 lety, bylo identifikováno jméno Pontského Piláta, římského místodržitele Jeruzaléma a muže, který podle Nového zákona nařídil Ježíšovo ukřižování.

Ha’aretz uvádí, že jméno bylo objeveno na kruhu s použitím speciální kamery v laboratořích Israel Antiquities Authority. Písmena na prstenu ukázala v řecké abecedě „Pilatus“. Slova jsou napsána kolem nádoby s vínem.

Profesor hebrejské univerzity Danny Schwartz pro Ha’aretz řekl, že Pilatus bylo v Izraeli vzácné jméno. „Nevím o žádném jiném Pilatus z tohoto období a ten prsten ukazuje na to, že byl bohatým člověkem vysokého postavení,“ uvedl Schwartz v článku.

Prsten je pečetním prstenem běžným v dávných dobách a slouží při pečetění dopisů a oficiálních dokumentů za použití roztaveného vosku. „Vědci věří, že ho guvernér používal při každodenní práci, nebo patřil jednomu z jeho úředníků nebo někomu z jeho dvora, kdo ho používal místo něj,“ hlásí Ha’aretz.

Přidáním na váze k možnosti, že tento prsten skutečně patřil Pontskému Pilátovi z Nového zákona, je skutečnost, že tento typ prstenu byl „pečetí“ kavalérie v římské době, ve které Pilát žil, píše Ha’aretz.

Pilát byl pátým prefektem Judejské provincie, který sloužil pod císařem Tibériem během let 26 až 36 po Kr., ačkoli se vedou spory o jeho přesném časovém umístění.

Prsten byl původně nalezen profesorem Hebrejské univerzity Gideonem Forsterem krátce po Šestidenní válce v letech 1968-69, hlásí Ha’aretz.

29.11.2018 05:48 Daniel Žingor460Zdroj: World Israel News

Klíčová slova